Οι περισσότεροι Ιταλοί θεωρούν πως ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης του αντιμεταναστευτικού κόμματος Λέγκα, είναι ο πραγματικός ηγέτης της κυβέρνησης, με μόνο έναν στους έξι να αποδίδουν στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε αυτόν τον χαρακτηρισμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Η μηνιαία δημοσκόπηση της εφημερίδας La Repubblica δείχνει πως το 58% των ερωτηθέντων θεωρεί τον Σαλβίνι ηγέτη της κυβέρνησης, ενώ το 16% διαλέγει τον Κόντε και το 14% τον Λουίτζι ντι Μάιο, που ηγείται του αντικαθεστωτικού Κινήματος 5 Αστέρια.

Ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο είναι αντιπρόεδροι του κυβερνητικού συνασπισμού του Κόντε, ο οποίος ανέλαβε τον Ιούνιο και τον οποίο υποστηρίζει το 58% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Demos.

Ο Σαλβίνι έχει μαζική παρουσία στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα αυτά για να προωθήσει τις λαϊκιστικές, αντιμεταναστευτικές πολιτικές του κόμματός του.

Ήταν επίσης η πιο ασυμβίβαστη φωνή που έβγαινε από την κυβέρνηση της Ρώμης στη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης για τον προϋπολογισμό του 2019 ο οποίος, σύμφωνα με την ΕΕ, παραβιάζει τους κανόνες της Ένωσης και τον οποίο έχει πει στην κυβέρνηση να επανεξετάσει.

Ο Σαλβίνι έχει επίσης ξεπεράσει τον Κόντε ως ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Ιταλία, απολαμβάνοντας την υποστήριξη του 60% τον Οκτώβριο, ακριβώς όπως και τον Σεπτέμβριο. Το ποσοστό του πρωθυπουργού έπεσε από το 61% στο 59%.

Η πλειονότητα των ψηφοφόρων των αντιπολιτευόμενων κομμάτων δήλωσαν πως θεωρούν πως ο Σαλβίνι είναι ο πραγματικός ηγέτης της κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του 70% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος και του 51% εκείνων της Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ακόμη και μεταξύ των μελών των 5 Αστέρων, το 35% κατονόμασε τον Σαλβίνι ως τον πραγματικό ηγέτη, μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον Ντι Μάιο.

Συνολικά η αξιοπιστία της κυβέρνησης υποχώρησε από το 62% που ήταν τον Σεπτέμβριο.