Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι θα είναι έτοιμος να συγκαλέσει μια ειδική σύνοδο κορυφής για το Brexit οποτεδήποτε οι διαπραγματευτές πουν ότι έχει σημειωθεί «καθοριστική πρόοδος» προς μία συμφωνία.

Ενημερώνοντας τους ευρωβουλευτές για την τακτική σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας, ο Τουσκ ανέφερε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι θα συναντηθούν εκ νέου για να επικυρώσουν μια συμφωνία εάν ο διαπραγματευτής τους, ο Μισέλ Μπαρνιέ, κρίνει ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος προς μία συμφωνία. Μια συνάντηση, που έχει προγραμματιστεί για τις 17-18 Νοεμβρίου, βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα.

«Είμαι έτοιμος να συγκαλέσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εάν και όταν ο διαπραγματευτής της Ένωσης αναφέρει ότι σημειώθηκε καθοριστική πρόοδος», δήλωσε ο Τουσκ. «Οι συνομιλίες για το Brexit συνεχίζονται με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας», πρόσθεσε, λέγοντας ότι κανείς δεν θέλει να αποτύχουν οι συνομιλίες.

Επανέλαβε πως πιστεύει ότι οι ηγέτες θα παρατείνουν τη μεταβατική περίοδο για το καθεστώς της Βρετανίας μετά το Brexit τον Μάρτιο εάν το ζητήσει το Λονδίνο – ένα θέμα που έθιξε η Τερέζα Μέι στη σύνοδο.

«Κατέστη σαφές από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να βρεθεί μια συγκεκριμένη λύση», δήλωσε ο Τουσκ. «Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουμε τις συνομιλίες. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αμέριστη εμπιστοσύνη και στήριξη για τον Μισέλ Μπαρνιέ».