Αστήριχτους και αναληθείς χαρακτηρίζουν τους ισχυρισμούς περί δωροδοκίας τα Σκόπια, στην απάντηση τους απέναντι στις καταγγελίες της Ρωσίας για εκβιασμούς και δωροδοκίες βουλευτών, προκειμένου να δεχτούν ν αδώσουν θετική ψήφο στις συνταγματικές αλλαγές στηρίζοντας την πρόταση του Ζόραν Ζάεφ.

Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ απέρριψε  τους ισχυρισμούς του ρωσικού ΥΠΕΞ, αναφέροντας ότι πρόκειται για «σαφή τάση να υπονομευθεί μια πολιτική διαδικασία ιστορικής σημασίας για τη “Μακεδονία” και τους πολίτες της».

«Οι βουλευτές σε πλήρη συμμόρφωση με όλες τις δημοκρατικές αρχές υιοθέτησαν μια απόφαση που αντικατοπτρίζει τη δέσμευση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως στρατηγική προτεραιότητα, που απολαμβάνει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση, την οποία γνωρίζουν εδώ και καιρό οι Ρώσοι φίλοι μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Το ΥΠΕΞ των Σκοπίων ωστόσο σημειώνει η ΠΓΔΜ δεν θα σταματήσει να εργάζεται για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία, με βάση την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο εθνών, καθώς επίσης και τον «κοινό σεβασμό στο δικαίωμα για ανεξαρτησία και την ελευθερία να επιλέγει καθένας το μέλλον του».

Υπενθυμίζεται πως με χθεσινή σκληρή ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «παραβίαση κάθε κανόνα», εξαπολύοντας «κεραυνούς» κατά των ΗΠΑ, καθώς ισχυρίστηκε πως πρόκειται για μια ψηφοφορία που ενορχηστρώθηκε και χειραγωγήθηκε από εκείνες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, που άνοιξε τον δρόμο για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας διεξήχθη εν μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς ψήφων.

Όπως επισήμανε στην ανακοίνωση, «οι οκτώ ψήφοι που υπολείπονταν από το κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία αποκτήθηκαν με εκβιασμό, απειλή και δωροδοκίες στους βουλευτές της αντιπολίτευσης» και πρόσθεσε: «Συγκεκριμένα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ βρισκόταν στο κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της ολομέλειας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατεύθυνε τη διαδικασία».

Διαβάστε επίσης

Ρωσικοί «κεραυνοί»: Οι ΗΠΑ χειραγώγησαν την ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ