Με ειδική πτήση τσάρτερ από το αερoδρόμιο Ελ. Βενιζέλος αναχώρησαν τη Δευτέρα με προορισμό το Μόναχο της Γερμανίας οι πρώτοι 177 πρόσφυγες, οι οποίοι και θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται πως η αναχώρηση των πρώτων 177 προσφύγων γίνεται στο πλαίσιο της διοικητικής διευθέτησης μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας, η οποία προβλέπει την ολοκλήρωση των οικογενειακών επανενώσεων που έχουν ήδη εγκριθεί από τη Γερμανία. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες πτήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι πρώτοι υπολογισμοί του υπουργείου έκαναν λόγο για 2.000 οικογενειακές επανενώσεις, οι οποίες είναι ήδη εγκεκριμένες. Πάντως, οι πρώτοι που αναχώρησαν για τη Γερμανία προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Σε ό,τι δε, αφορά τις επιστροφές μεταναστών, οι οποίοι «πιάνονται» στα γερμανοαυστριακά σύνορα, μέχρι στιγμής, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, έχουν γίνει μόλις δύο.