Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο Ρουσέ για να αποχαιρετήσουν την δημοσιογράφο Victoria Marinova, η οποία δολοφονήθηκε στις 6 Οκτωβρίου, προκαλώντας συγκίνηση και οργή σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Με λουλούδια στα χέρια και στεφάνια, επίσημοι και απλοί πολίτες συλλυπήθηκαν τους γονείς της 30χρονης δημοσιογράφου σε μια εκκλησία στο κέντρο της πόλης.

Η σορός της Marinova, παρουσιάστριας στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN, βρέθηκε το Σάββατο σε ένα πάρκο στις όχθες του Δούναβη. Η νεκροψία έδειξε ότι είχε ξυλοκοπηθεί και βιαστεί.

Η δολοφονία αυτή, η τρίτη δημοσιογράφου σε έναν χρόνο στην Ευρώπη, προκάλεσε αποτροπιασμό στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας, δημιουργώντας φόβους για ξεκαθάρισμα λογαριασμών που συνδέεται με την επαγγελματική της δραστηριότητα.

Ωστόσο η υπόθεση αυτή απομακρύνεται μετά τη σύλληψη την Τρίτη το βράδυ στη Γερμανία ενός Βούλγαρου, του Σεβερίν Κρασιμίροφ, ο οποίος ομολόγησε εν μέρει την ενοχή του. Αυτός είχε τραπεί σε φυγή την επομένη της δολοφονίας της δημοσιογράφου.

Ο 20χρονος ομολόγησε (...) ότι διαφώνησε λεκτικά με το θύμα στις 6 Οκτωβρίου του 2018. Αυτός βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών και παραδέχθηκε ότι γρονθοκόπησε το θύμα στο πρόσωπο, ανακοίνωσε η γερμανική εισαγγελία, διαβεβαιώνοντας ότι η έκδοσή του στη Βουλγαρία θα γίνει σε δέκα μέρες.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, στη συνέχεια αυτός "έριξε σε έναν θάμνο" τη νεαρή γυναίκα. Ωστόσο ο ύποπτος δηλώνει ότι δεν ήθελε να σκοτώσει το θύμα και αρνείται ότι το βίασε, διευκρίνισε η γερμανική εισαγγελία.

Μετά την σύλληψή του, ο Βούλγαρος γενικός εισαγγελέας δήλωσε την Τετάρτη ότι η υπόθεση που προκρίνουν οι ανακριτές είναι αυτή της μη προμελετημένης επίθεσης για σεξουαλική κακοποίηση του θύματος. Ωστόσο υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να μελετώνται όλες οι υποθέσεις.

Η Victoria Marinova είχε ασχοληθεί πρόσφατα με κατηγορίες για διαφθορά επιχειρηματιών και εκλεγμένων, σε μια χώρα στην οποία, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (MSF), οι εργαζόμενοι στην ερευνητική δημοσιογραφία είναι εκτεθειμένοι σε πολλές μορφές πιέσεων και εκφοβισμού.

Σε συνέντευξη Τυπου που αναμεταδόθηκε από αρκετά βουλγαρικά τηλεοπτικά δίκτυα, η μητέρα του Σεβερίν Κρασιμίροφ, η Ναντέζντα Κρασιμίροβα δήλωσε ότι ο γιος της τής ομολόγησε την ενοχή του για τον φόνο της δημοσιογράφου και ότι είχε την πρόθεση να παραδοθεί.

Σημειώνεται τέλος, ότι το βράδυ της Πέμπτης, αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην συνοικία Ρομά της Ρουσέ όπου ζούσε ο Κρασιμίροφ, έπειτα από φόβους που διατύπωσαν κάτοικοι για αντίποινα μετά την παρέλαση μοτοσυκλετιστών στην περιοχή με στόχο τον εκφοβισμό τους.