Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στην Γερουσία, κατέληξαν στο ευρύ πλαίσιο μιας συμφωνίας προκειμένου να επικυρώσουν τον διορισμό 15 δικαστών, ώστε να καταστεί δυνατό για τους γερουσιαστές να αναχωρήσουν από την Ουάσινγκτον, μέχρι και μετά την 6η Νοεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

Την συμφωνία ανακοίνωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ, ενώ πρόκειται για 3 εφέτες και 12 περιφερειακούς δικαστές, μεταδίδει το CNN.

Η συμφωνία αυτή χαρακτηρίζεται ως μία ξεκάθαρη πολιτική νίκη για τον Μακόνελ, ο οποίος κατόρθωσε να προωθήσει την λίστα των δικαστών που είχε επιλέξει ο πρόεδρος Τραμπ, ενώ οι διορισμοί αυτοί αποτελούσαν ουσιαστική προεκλογική προτεραιότητα για τους Ρεπουμπλικάνους.

Παράλληλα, αποτελεί μία θετική εξέλιξη για τους γερουσιαστές που επιδιώκουν την επανεκλογή τους, ιδιαίτερα για τους 10 Δημοκρατικούς γερουσιαστές, που είναι υποψήφιοι σε πολιτείες όπου είχε κερδίσει ο Τραμπ, το 2016. Οι γερουσιαστές αυτοί θα έχουν πλέον τον απαραίτητο χρόνο να εγκαταλείψουν την Ουάσινγκτον και να επικεντρώσουν το σύνολο της πολιτικής προσοχής τους κατά το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι την 6η Νοεμβρίου στην προσπάθεια της επανεκλογής τους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές άφησαν να εννοηθεί από την αρχή του χρόνου ότι δεν ΄θα διστάσουν να κρατήσουν τους γερουσιαστές που είναι υποψήφιοι στις ενδιάμεσες εκλογές εντός της αμερικανικής πρωτεύουσας μέχρι την τελευταία ημέρα πριν από την διεξαγωγή των εκλογών.

Η στάση αυτή πολιτικής ισχύος των Ρεπουμπλικάνων ενισχύθηκε από το γεγονός ότι καλούνται να υπερασπιστούν 8 έδρες προεκλογικά, από το σύνολο των οποίων μόλις στις 2 φαίνεται να απειλούνται από τους Δημοκρατικούς.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές καλούνται να υπερασπιστούν 25 έδρες. Υπό την λογική αυτή, είναι πιο σημαντικό γι’ αυτούς να βρεθούν πίσω στις εκλογικές περιφέρειες τους το συντομότερο δυνατό για να συνεχίσουν τον προεκλογικό τους αγώνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στις περισσότερες από τις εκλογικές περιφέρειες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους και διεκδικούν οι Δημοκρατικοί υπάρχουν συνθήκες έντονου προεκλογικού ανταγωνισμού.

Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Χέιντι Χέιτκαμπ επέστρεψε πίσω στην Βόρεια Ντακότα, πριν από την επίτευξη της αναφερόμενης συμφωνίας, ενώ φαίνεται πως βρίσκεται στην πιο ευάλωτη θέση από όλους τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές που διεκδικούν την επανεκλογή τους.

Η ίδια ψήφισε την Τετάρτη, στην ψηφοφορία που έγινε για τον τομέα της υγείας, που είναι ουσιαστική προεκλογική προτεραιότητα για τους Δημοκρατικούς, ενώ απουσίασε στις ψηφοφορίες που έγιναν το προηγούμενο διήμερο για την επικύρωση των διορισμών των δικαστών που αποτελούν επιλογή του προέδρου Τραμπ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Χέιτκαμπ αντιμετωπίζει πρόβλημα με την προεκλογική της εκστρατεία, η εκπρόσωπος Τύπου της Αμπιγκέιλ ΜακΝτόου επιτέθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου και συμμετέχει ο πολιτικός αντίπαλός της, Κέβιν Κρέιμερ.

“Η Γερουσιαστής Χέιτκαμπ είναι πίσω στην Βόρεια Ντακότα, όπου και συναντάται με εργαζόμενους, αλλά και οικογένειες σε ολόκληρη την πολιτεία,” είπε η ΜακΝτόου. “Δυστυχώς, η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδρίασε μόλις για 10 ημέρες από τις αρχές Αυγούστου, ενώ η Γερουσία εργάστηκε σκληρά. Μία στατιστική λεπτομέρεια, σχετικά με την πολιτική, αλλά και την ηθική εργασίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αυτό τον χρόνο,” σχολίασε.

Καθώς ανέβαινε στο βήμα της ολομέλειας της Γερουσίας, πριν από την επίτευξη της αναφερόμενης συμφωνίας, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζον Τέστερ ερωτήθηκε για το αν κατά την άποψή του ο Μακόνελ παίζει ένα σκληρό πολιτικό παιχνίδι με τις επικυρώσεις διορισμών των δικαστικών, προκειμένου να κρατήσει τους γερουσιαστές στην Ουάσινγκτον, στερώντας τους πολύτιμο πολιτικά χρόνο, από τις προεκλογικές τους εκστρατείες.

Ο Τέστερ εκλέγεται στην Μοντάνα, ενώ στην πολιτεία αυτή νίκησε ο πρόεδρος Τραμπ με διαφορά μεγαλύτερη των 20 ποσοστιαίων μονάδων στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο γερουσιαστής γέλασε δυνατά και είπε ότι η απάντηση είναι τόσο προφανής που οι πολιτικοί ρεπόρτερ θα μπορούσαν να την απαντήσουν θετικά από μόνη τους, χωρίς να ρωτήσουν την άποψη των γερουσιαστών. “Ειλικρινά θα απαντήσω αυτή την ερώτηση, αλλά θα αφήσω σε εσάς να την αξιολογήσετε,” είπε ο ίδιος.

Από την άλλη μεριά, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Κόρνιν από το Τέξας, που είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος στην Γερουσία, είπε ότι ο Μακόνελ προσέφερε στον ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ, “μία λίστα επικύρωσης διορισμών που δεν προκαλούν ουσιαστικές αντιθέσεις και τους οποίους, αν δεχτεί να προωθήσει, θα εξασφαλίσει στους γερουσιαστές την δυνατότητα να επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες.”

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν που είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία των Δημοκρατικών γερουσιαστών, υποστήριξε ότι μερικοί από τους υποψήφιους για διορισμό δικαστές “προκαλούν ξεκάθαρες αντιθέσεις.”

Έτσι, οι ηγέτες των Δημοκρατικών έπρεπε στην ουσία να ισορροπήσουν μεταξύ της προώθησης της λίστας επικύρωσης διορισμών των δικαστών και της ανάγκης των γερουσιαστών τους να βρεθούν άμεσα πίσω στην εκλογικές τους περιφέρειες, με κεντρικό στόχο να επικεντρώσουν την προσοχή τους, στην προσπάθεια της επανεκλογής τους.

Παράλληλα, οι ηγέτες των Δημοκρατικών είχαν γνώση για τον πολιτικό κίνδυνο που θα μπορούσε να έχει η ανάδειξη περισσότερων συντηρητικών δικαστών στις δικαστικές έδρες, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου και ως προς την συμπεριφορά των ψηφοφόρων τους, στις κάλπες.

Από την άλλη μεριά, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Κένεντι είπε ότι ο Μακόνελ ήταν απόλυτα αποφασισμένος προκειμένου να εξασφαλίσει μία συμφωνία με τους Δημοκρατικούς που θα εξυπηρετούσε τους Ρεπουμπλικάνους.

“Ο ίδιος, ήταν αποφασισμένος να περάσει τους διορισμούς των δικαστών και δε νομίζω ότι υπήρχε κάποια μπλόφα σε αυτό,” είπε χαρακτηριστικά ο Κένεντι για τον Μακόνελ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από