«Γιατί πρέπει να είμαι υπόλογος; Ούτε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ γνώριζε για την αμερικάνικη βάση» δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης το βράδυ της Πέμπτης σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο δείπνο της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Ο κ. Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει όσα συζητούνται για μυστική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Κύπρο και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για το θέμα, αναρωτήθηκε: «Δέχεται κριτική η Κυβέρνηση, γιατί;».

«Γιατί να επικρίνεται η κυπριακή κυβέρνηση;»

Και συνέχισε, τονίζοντας πως «ούτε το αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν ενήμερο και απεκαλύφθη από έκθεση. Γιατί πρέπει να είμαι υπόλογος; Και αν έστω ζητήθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους η παρουσία, γιατί πρέπει να επικρίνεται η κυπριακή κυβέρνηση;».

«Δίνουμε διευκολύνσεις στους Γερμανούς, τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Δανούς και είμαστε πολύ καλά κατά την εκκένωση του 2016 ή και σε περίπτωση ανθρωπιστικών γενικότερα επιχειρήσεων», κατέληξε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έμαθε από τα μέσα ενημέρωσης για την πρόθεση κομμάτων να τον προσκαλέσουν στη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση λέγοντας ότι θα τοποθετηθεί καταρχάς επί του θέματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Σταθμευμένα στη βάση»

Στο μεταξύ, σε χάρτες και φωτογραφίες που ανάρτησε στο twitter ο πιλότος Χάρης Θεοχάρους φαίνονται τα αμερικανικά ελικόπτερα σταθμευμένα στις βρετανικές βάσεις του Ακρωτηρίου.

Ο ίδιος συνοδεύει τις εικόνες με το καυστικό σχόλιο: «Για όσους αναρωτιούνται που ήταν τα Αμερικανικά ελικόπτερα από το 2013 μέχρι 2017. Αν ήταν οπουδήποτε άλλου, θα το ήξερε και η κουτσή Μαρία. Τρία Apache και 4 Chinook σταθμευμένα στην βάση»

Oι αεροφωτογραφίες λήφθηκαν το 2017 και πριν απο την μετακίνηση των αεροσκαφών.

Φωτογραφία (κάτω) δημοσίευσε και η εφημερίδα Φιλελεύθερος, σημειώνοντας ότι «αυτά είναι τα πέντε ελικόπτερα της μυστικής Βάσης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που στάθμευαν από το 2013 μέχρι το 2017 στην Κύπρο.

»Η φωτογραφία λήφθηκε από τη δορυφορική βάση του Google Earth όπου φαίνεται ότι τα ελικόπτερα βρίσκονταν εκεί σταθερά για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και απουσίαζαν ένα με δύο ελικόπτερα για μικρά χρονικά διαστήματα.

»Οπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, παρακολουθούσαν ένα με δύο ελικόπτερα κατά διαστήματα να πραγματοποιούν πτήσεις συντήρησης στη θαλάσσια περιοχή νότια των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου».

Ο Πολίτης αναφέρει ότι «μέσω του Google Earth καταφέραμε να πάμε… πίσω στον χρόνο και να εντοπίσουμε φωτογραφίες από τη βάση Ακρωτηρίου, που απεικονίζουν τα αμερικανικά ελικόπτερα.

Οι φωτογραφίες πάρθηκαν μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου του 2015».