Τρία από τα πιο σημαντικά έργα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι θεατρόφιλοι στη σκηνή θέατρο Μεταξουργείο επί της οδού Ακαδήμου 14, τη επόμενη διετία.  Πρόκειται για μια  παραγωγή της εταιρείας θεάτρου Συν-Επί, με τον Άκι Βλουτή στο διπλό ρόλο του σκηνοθέτη αλλά και του πρωταγωνιστή, ερμηνεύοντας τον Έντγκαρ στον εναρκτήριο «Χορό του θανάτου», τον Άντολφ στον «Πατέρα» και τον «Χούμελ» στη «Σονάτα των φαντασμάτων».

Όπως σημειώνει ο Ακις Βλουτής για το εγχείρημα και την επιλογή των συγκεκριμένων έργων «προέκυψε μετά από αρκετό χρόνο μελέτης των κειμένων», τα οποία είναι «αντιπροσωπευτικά» του έργου του Σουηδού δραματουργού, «ώστε ν’ αντιληφθούμε πως αυτός – με έναν τρόπο – όρισε την έννοια “σύγχρονο θέατρο” με κύριο άξονα το ονειρικό στοιχείο».

Επηρεασμένος «από τον Κίρκεγκαρντ, τον Νίτσε, τον Ρουσσώ και τον Φουριέ», περνάει με «ευκολία από τον πιο σκληρό νατουραλισμό, στον αέρινο συμβολισμό. Καταγγέλλει τον θρίαμβο της βίας στις διαπροσωπικές σχέσεις και την αδυναμία επικοινωνίας του ενός με τον άλλον, όσο και του ενός με τους πολλούς, έχοντας ο ίδιος φτάσει στα πρόθυρα της τρέλας, μετά τις αποτυχίες των τριών γάμων του».

Ο «Χορός του θανάτου», που θα ανέβει στις 31/10 και θα παίζεται ως τις 15/12 κάθε Τετάρτη στις 20.00 και Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, στις 21.00, ασχολείται με τη δυστυχία του έγγαμου βίου. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένα ζευγάρι, ο Έντγκαρ και η Άλις, που ζουν σ΄ ένα απομονωμένο νησί, σε ένα κτίριο που κάποτε ήταν φυλακή. Η ζωή του ζευγαριού, όπως καταλαβαίνουμε με την έναρξη της παράστασης θυμίζει κόλαση. Οι μεταξύ τους συγκρούσεις κορυφώνονται με την αιφνίδια  εμφάνιση του Κουρτ, την βραδιά, που οι ήρωες ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα 25 χρόνια έγγαμου βίου. Δημιουργείται ένα ερωτικό τρίγωνο, που μ ετη σειρά του κινητοποιεί ένα χορευτικό διάλογο, στον οποίο ο καθένας από τους τρεις ήρωες αντιμετωπίζει τους άλλους δύο.

Εκτός από τον Ακι Βλουτή παίζουν οι Δήμητρα Χατούπη και Βασίλης Ευταξόπουλος. Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ, τα σκηνικά-κοστούμια του Νίκου Αναγνωστόπουλου, οι φωτισμοί του Δημήτρη Λογοθέτη και η μουσική του  Κώστα Ζησιμόπουλου.