Με τον μεγάλο νικητή του Χρυσού Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, την ταινία «Κλέφτες καταστημάτων» του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Εντα, σηκώνει αυλαία το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την 1η Νοεμβρίου στο Ολύμπιον. Δέκα μέρες αργότερα, η αυλαία πέφτει με το «Κορίτσι» του 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ, το οποίο απέσπασε τέσσερα μεγάλα βραβεία (σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm και Fipresci) στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα».

Στην πρώτη ταινία, που θα διανεμηθεί στις ελληνικές αίθουσες από την «One from the heart», ο κλέφτης Οσάμου και ο γιος του επιστρέφουν με τα κλοπιμαία τους σπίτι, όταν ξαφνικά συναντούν ένα μικρό κορίτσι εγκαταλελειμμένο στο κρύο. Της προσφέρουν στέγη, τροφή και την κάνουν να αισθανθεί μέλος της οικογένειάς τους. Ζουν μέσα στη φτώχεια, με μικροκλοπές, όμως αισθάνονται ευτυχισμένοι. Ωσπου ένα απρόσμενο γεγονός βάζει σε κίνδυνο τους δεσμούς που τους ενώνουν.

Στο «Κορίτσι», που θα διανεμηθεί από την Seven, η έφηβη Λάρα προπονείται σκληρά για να γίνει μπαλαρίνα. Η πραγματική της μάχη, όμως, είναι ότι γεννήθηκε αγόρι και περιμένει να εγχειριστεί για να γίνει κορίτσι.