Στα χέρια του δήμου Θεσσαλονίκης, περνούν τέσσερα κτίρια που βρίσκονται στον προβλήτα Α' του λιμανιού, συνολικού εμβαδού 3.000 τετραγωνικών μέτρων, μετά το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, που υπέγραψαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) ΑΕ, Σωτήρης Θεοφάνης και ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.

Με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση στον δήμο Θεσσαλονίκης της αποθήκης Δ’, που θα χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Επίσης, παραχωρείται το κτίριο Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος -που θα διατεθεί στο πανεπιστήμιο για να γίνει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας- και το κτίριο του Βρεφονηπιακού Σταθμού, που είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και θα καλύψει τις ανάγκες φιλοξενίας βρεφών και νηπίων της πόλης.

Ο τέταρτος χώρος που παραχωρείται στον δήμο Θεσσαλονίκης είναι το πρώην κτίριο του Υπολιμενάρχη στην περιοχή της Πύλης 4, το οποίο έχει κάποια στατικά προβλήματα και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η μελλοντική του χρήση.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο κ.Θεοφάνης υπογράμμισε πως «το πείραμα που ξεκίνησε το 1998, με την ανάπλαση των χωρών του πρώτου προβλήτα, στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και στη συνέχεια με την υποδοχή των πολιτιστικών θεσμών απεδείχθη ένα πολύ αξιόλογο πείραμα στη σχέση πόλης - λιμανιού. Ξεπεράστηκαν όλες οι φοβίες που υπήρχαν σε σχέση με το λιμάνι. Ελπίζω και εύχομαι να συνεχιστεί η συνεργασία και οι χώροι να επιτελέσουν δυο ρόλους. Να αξιοποιηθούν δημιουργικά στο πλαίσιο της πόλης και να ενισχύσουν περισσότερο τις σχέσεις της πόλης με το λιμάνι».

Από την πλευρά του, ο κ.Μπουτάρης στάθηκε στις καλές σχέσεις του δήμου με το λιμάνι: «Με τον ΟΛΘ έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Έγινε το πρώτο βήμα με την ανάπλαση του προβλήτα και περνάμε στη β’ φάση όπου με τον ΟΛΘ έχουμε ταύτιση απόψεων για το πως θα αξιοποιηθούν οι χώροι. Εκτός από τον δήμο στη διαχείριση πρέπει να μετέχουν και τα πανεπιστήμια και να ξεκαθαρίσουμε πως θα χρησιμοποιηθούν».

Το παρών στην υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης - παραλαβής έδωσαν ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα και αντιδήμαρχοι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από