Φαίνεται πως είναι γραφτό τις μεγαλύτερες ήττες του ο Ρομάριο να τις γνωρίζει εκτός αγωνιστικών χώρων. Ο άλλοτε εμβληματικός ποδοσφαιριστής της Εθνικής Βραζιλίας και ο μόνος μετά τον Πελέ που μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει πετύχει περισσότερα από 1.000 γκολ στην καριέρα του ήταν ο μεγάλος χαμένος μεταξύ των πρώην αθλητών που ήταν υποψήφιοι στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα του.

Με μια πολιτική καριέρα εννέα χρόνων στην πλάτη του, έχοντας εκλεγεί αρχικά βουλευτής και στη συνέχεια γερουσιαστής, ο 52χρονος σήμερα Ρομάριο ανέβασε ψηλά τον πήχη σ’ αυτή την εκλογική μάχη. Εθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του κυβερνήτη της Πολιτείας του Ρίο ντε Ζανέιρο, εκεί όπου πριν από 24 χρόνια αποθεώθηκε από εκατομμύρια συμπατριώτες του έχοντας αγκαλιά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τα τελευταία γκάλοπ έδειχναν πως ο Ρομάριο θα κατακτούσε τη δεύτερη θέση πίσω από τον πρώην δήμαρχο της πόλης Εντουάρντο Παές και θα διεκδικούσε την εκλογή του στον δεύτερο γύρο.

Στη διάρκεια της καμπάνιας του ο Κοντός, όπως τον αποκαλούν οι Βραζιλιάνοι για ευνόητο λόγο, έκανε επίδειξη δύναμης επισκεπτόμενος δύο από τις πιο βίαιες φαβέλες της μεγαλύτερης πόλης της Βραζιλίας, τη Μάρε και την Κομπλέσο ντο Αλεμάο. Κανείς πολιτικός δεν μπορεί να πατήσει εκεί το πόδι του αν δεν πάρει έγκριση από τους επικεφαλής των καρτέλ ναρκωτικών, τα οποία ουσιαστικά διοικούν τις περιοχές.

«Πώς μπορείς να αρνηθείς σ’ αυτόν τον άνθρωπο;» αναρωτιόταν ο 34χρονος φανατικός οπαδός του Ρομάριο Ροντρίγκο Αλβες.

Ο Ρομάριο διέσχισε τις φαβέλες μαζί με τον συμπαίκτη του στο θριαμβευτικό Μουντιάλ του 1994 Μπεμπέτο, ο οποίος διεκδικούσε θέση στο τοπικό κοινοβούλιο, και δεκάδες νεαροί, παιδιά αλλά και γυναίκες που τους έστελναν φιλιά τούς συνόδευσαν σε όλη τη διαδρομή τους. Το σύνθημα του Ρομάριο ήταν «Ο κόσμος του Ρίο θέλει κάποιον που πραγματικά νοιάζεται».

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ