Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ιράκ Αντέλ Αμπντέλ Μάχντι λάνσαρε την Τρίτη έναν ιστότοπο που δίνει την ευκαιρία στους Ιρακινούς να διεκδικήσουν μια θέση υπουργού, στην προσπάθειά να συγκροτήσει την ομάδα του, σε ένα διασπασμένο πολιτικό τοπίο.

Πρώην αντιπρόεδρος, ο Αντέλ Αμπντέλ Μάχντι διορίστηκε πρωθυπουργός στις 2 Οκτωβρίου από τον νέο πρόεδρο του Ιράκ Μπαχράμ Σάλεχ, ο οποίος εξελέγη από το κοινοβούλιο. Θα πρέπει να του παρουσιάσει μέχρι την 1η Νοεμβρίου έναν κατάλογο υπουργών, με τον κίνδυνο να εγκαταλείψει τη θέση του αν δεν τα καταφέρει.

Ο Αμπντέλ Μάχντι έθεσε σε λειτουργία έναν ιστότοπο που δίνει την ευκαιρία στους Ιρακινούς και στις Ιρακινές ηλικίας 30 ετών και άνω να προτείνουν την υποψηφιότητά τους για να γίνουν υπουργοί.

Οι υποψήφιοι πρέπει να αναφέρουν προσωπικές πληροφορίες αλλά και τις πολιτικές τους απόψεις και να δηλώσουν αν ανήκουν σε κάποιο κόμμα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής.

Προκειμένου να γίνουν μέλη της κυβέρνησης, πρέπει επίσης να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου ή κάτι ισοδύναμο.

Οι υποψήφιοι πρέπει στη συνέχεια να επιλέξουν το υπουργείο του οποίου θέλουν να ηγηθούν και να γράψουν μια μικρή έκθεση για δύο θέματα: τι σημαίνει να είναι κάποιος «ένας επιτυχημένος ηγέτης» και «πώς διαχειριζόμαστε τις ομάδες με αποτελεσματικό τρόπο».

Θα πρέπει επίσης να δηλώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα αν γίνουν υπουργοί και να παράσχουν «πραγματιστικές λύσεις» για τον τρόπο διαχείρισης του υπουργικού προγράμματός τους.

Βετεράνος της ιρακινής πολιτικής, οικονομολόγος, ο Αντέλ Αμπντέλ Μάχντι, 76 ετών, είναι μια ανεξάρτητη προσωπικότητα που θεωρείται ότι μπορεί να συσπειρώσει παρά την ύπαρξη μιας διχασμένης πολιτικής ελίτ.

Έχει την έγκριση της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον και διαθέτει την απαραίτητη ομοφωνία σε μια χώρα που έχει πιαστεί στη μέγγενη ανάμεσα στους δύο μεγάλους συμμάχους της — εχθρό η μία της άλλης.