Mε δυο «ιδιαίτερες» ταινίες του σύγχρονου Ευρωπαϊκού κινηματογράφου -τα φίλμ «Σε λάθος χρόνο (Locke)» του 2013 του Στίβεν Νάιτ και το ηδη πολυβραβευμένο «Ο γιoς του Σαούλ» (Son of Saul) του Λάσλο Νέμες- συμμετέχει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Τέχνης Κινηματογράφου (ΕΑCD), που γιορτάζεται για τρίτη συνεχή χρονιά απο κινηματογράφους σ’ όλο τον κόσμο.

Την επιλογή των ταινιών που θα προβληθούν την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης», στην Αποθήκη 1, Λιμάνι, έκανε ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας, Γιώργος Αρβανίτης και πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που έλαβε «carte blanche» από το Φεστιβάλ, προκειμένου να προτείνει τις δικές του αγαπημένες ευρωπαϊκές ταινίες.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Τέχνης Κινηματογράφου «European Art Cinema Day» καθιερώθηκε το 2016 από τη CICAE (Διεθνής Συνομοσπονδία Κινηματογράφων Arthouse) σε συνεργασία με την Europa Cinemas, με στόχο να συστήσει την καλλιτεχνική ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής ταινίας arthouse και να υποστηρίξει το έργο κινηματογραφικών χώρων και δικτύων Κινηματογράφου.

Την ημέρα των δυο προβολών (Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 18.00 και τις 20.00 αντίστοιχα) ο Γιώργος Αρβανίτης θα βρίσκεται στον κινηματογράφο προκειμένου να συζητήσει με το κοινό. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 3 ευρώ για μία ταινία και 4 ευρώ για τις δύο ταινίες.