Επιτυχημένο θεωρεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά το μεγάλο ποσοστό αποχής των πολιτών.

Όπως τόνισε ο ίδιος σε δηλώσεις του το αποτέλεσμα που πρόκριναν οι πολίτες θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις μέσα στη Βουλή. «Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Αυτοί που συμμετέχουν είναι αυτοί που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα» τόνισε και πρόσθεσε «παρά την αποχή που κήρυξε η αντιπολίτευση εγώ σε σέβομαι την απόφαση των πολιτών να μη συμμετέχουν». Σημείωσε λοιπόν πως οι επόμενες αποφάσεις θα παρθούν εντός της Βουλής.

Επεσήμανε, επίσης, ότι ψήφος είναι τελική στο δημοψήφισμα και δεν μπορούσε να αποτραπεί ή να απαγορευτεί από κανέναν, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για μποϊκοτάζ.

Οποιοσδήποτε πήγε να ψηφίσει έχει πάρει την απόφαση μόνος του, είπε, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα αποτελεί ένα δημοκρατικό εργαλείο.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Πάντως, μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 34,09%.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 20% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισαν το 91,03% και υπέρ του ΟΧΙ το 6%.