Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας για την σημερινή ψηφοφορία σχετικά με την επικύρωση του διορισμού του Μπρετ Κάβανο, ενώ οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών προγραμματίζουν και την αυριανή λειτουργία της ολομέλειας του σώματος, σύμφωνα με το “Politico.”

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία έχουν κινητοποιηθεί, καθώς υπάρχει γενικότερα η εκτίμηση ότι ο εφέτης από την Ουάσινγκτον ήταν αρκετά πειστικός στην επιχειρηματολογία της άρνησής του, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ. Η Φορντ ισχυρίζεται ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Κάβανο στην διάρκεια των γυμνασιακών τους χρόνων.

Η αναφερόμενη επιτροπή της Γερουσίας αναμένεται ότι θα ψηφίσει σήμερα το πρωί (τοπική ώρα Ουάσινγκτον) για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, πριν από την ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ (Κεντάκι) προγραμματίζει για αύριο την διεξαγωγή μιας διαδικαστικής ψηφοφορίας στην ολομέλεια, με την τελική ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο να δρομολογείται για την Τρίτη.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, αλλά η ηγεσία τους αισθάνεται σιγουριά ότι μπορεί να προχωρήσει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Από την άλλη μεριά, το ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων Τζον Κόρνιν (Τέξας) έχει κάποιες επιφυλάξεις για την στάση που θα κρατήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι που δεν έχουν λάβει τις αποφάσεις τους, διατηρώντας ωστόσο την αισιοδοξία του. “Συζητάμε ακόμη για όλα αυτά τα θέματα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε στην επικύρωση,” δήλωσε ο ίδιος καθώς αναχωρούσε από το Καπιτώλιο.

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις κινήσεις του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Τζεφ Φλέικ (Αριζόνα) που δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του και είναι μέλος στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας. Η ψήφος του είναι καθοριστική για το αν η επικύρωση του διορισμού του Κάβανο θα λάβει μία θετική γνωμοδότηση από την επιτροπή. Ο ίδιος φαίνεται να ταλαντεύεται γύρω από την λήψη μιας απόφασης, καθώς θεωρεί ως αξιόπιστες τις καταθέσεις που έδωσαν χθες τόσο η Φορντ, όσο κι ο Κάβανο. “Όταν προχωρείς σε μία καταγγελία, πρέπει να την υποστηρίζεις κι αυτό αποτελεί ένα σκληρό ζητούμενο. Θέλω να το σκεφτώ στην διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για μία δύσκολη απόφαση και πραγματικά είναι,” δήλωσε ο ίδιος, χθες το βράδυ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πραγματοποίησαν μία εσωκομματική ψηφοφορία, αμέσως μετά μία διάσκεψη της κοινοβουλευτικής τους ομάδας κι ενώ είχε ολοκληρωθεί η κατάθεση του Κάβανο. Ο Μπομπ Κόρκερ, Ρεπουμπλικάνος από το Τενεσί, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την επικύρωση του διορισμού του. Τόσο ο ίδιος όσο κι ο Φλέικ επέμεναν να ακούσουν την Φορντ, πριν λάβουν τις αποφάσεις τους για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο.

Ωστόσο οι γυναίκες γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Λίζα Μαρκόβσκι (Αλάσκα) και Σούζαν Κόλινς (Μέιν) παραμένουν αναποφάσιστες. Οι δύο τους εντάσσονται στην ομάδα των μετριοπαθών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ συναντήθηκαν με τον Φλέικ, αλλά και τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Τζο Μάντσιν (Δυτική Βιρτζίνια) πριν από την διάσκεψη των Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να συζητήσουν ιδιωτικά την επικύρωση διορισμού του δικαστή.

Ο Μάντσιν δήλωσε ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν γνωστοποίησε την στάση που θα τηρήσει κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Στην συνέχεια κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, η Μαρκόβσκι, η Κόλινς κι ο Φλέικ δεν έδωσαν κάποια ένδειξη για το πως θα κινηθούν, σύμφωνα με μία πηγή που ήταν παρούσα.

Από την πλευρά τους, η δικηγόρος Ρέιτσελ Μίτσελ στην οποία κι απευθύνθηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι, προκειμένου να κάνει τις ερωτήσεις στην Φορντ, ανέλυσε την άποψή της για την κατάθεση της Φορντ στους Ρεπουμπλικάνους, χωρίς όμως να τους συμβουλεύσει για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να ψηφίσουν. Η ίδια υποστήριξε ότι ως εισαγγελέας δεν θα προχωρούσε στην απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του Κάβανο ή την έκδοση ενός εντάλματος έρευνας, σύμφωνα με μία πηγή που είχε γνώση για το περιεχόμενο της τοποθέτησής της στη διάσκεψη των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μπεν Σέις (Νεβάδα) δεν αποκάλυψε επίσης για το πως θα κινηθεί και ποια θα είναι η στάση του στην ψηφοφορία, καθώς έφευγε από τη διάσκεψη της ολομέλειας. Ο ίδιος είναι ένας από τους πιο επικριτικούς γερουσιαστές που λαμβάνουν θέση κατά του προέδρου Τραμπ, ενώ είπε πως η Μίτσελ προχώρησε σε μία “30λεπτη” παρουσίαση, δίνοντας έμφαση “ τόσο σε γεγονότα που αποδείχτηκαν όσο και σε γεγονότα που δεν αποδείχτηκαν.”

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας Τσακ Γκράσλεϊ (Αϊόβα) έλαβε τα θετικά σχόλια τριών Ρεπουμπλικάνων αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποίησε την χθεσινή ακρόαση για την Φορντ και τον Κάβανο.

Παράλληλα ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ (Νότια Καρολίνα), που χαρακτήρισε ως “άθλια” την προσπάθεια των Δημοκρατικών να εκτροχιάσουν την διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του Κάβανο, δέχθηκε επίσης τα θετικά σχόλια της κοινοβουλευτικής ομάδας για την στάση του, σύμφωνα με τον Γερουσιαστή Πατ Ρόμπερτς (Κάνσας).

Μαζί με τον Μάντσιν, οι Γερουσιαστές των Δημοκρατικών Τζο Ντόνελι (Ιντιάνα) και Χέιντι Χέιτκαμπ (Βόρεια Ντακότα) αναμένεται ότι θα ψηφίσουν θετικά για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, καθώς είναι υποψήφιοι για την επανεκλογή τους σε εκλογικές περιφέρειες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένουν ότι ο Ντόνελι, ο Μάντσιν, η Μαρκόβσκι και η Κόλινς θα ψηφίσουν προς την ίδια κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο να έχει γνωστοποιηθεί ποια θα είναι αυτή.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί εκτιμούν πως η Χέιτκαμπ μπορεί να ψηφίσει και κατά της επικύρωσης του διορισμού του Κάβανο. Ωστόσο, ο πολιτικός αντίπαλός της Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Κρέιμερ (Βόρεια Ντακότα) δήλωσε ότι αναμένει ότι θα υποστηρίξει τον Κάβανο, παρά τον ισχυρισμό της Φορντ για την σεξουαλική επίθεση.

Ο Γκράσλεϊ δεν αποκάλυψε τις σκέψεις του για τις εξελίξεις στην σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας. “Συνεδριάζουμε στις 09:30 το πρωί. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να σας πω. Θα υπάρξει μία συζήτηση που θα αρχίσει στις 09:30,” δήλωσε ο ίδιος.

Στην επιτροπή συμμετέχουν 11 Ρεπουμπλικάνοι και 10 Δημοκρατικοί, ενώ η ψήφος του Φλέικ είναι εκ των πραγμάτων καθοριστική.

Από την πλευρά του, ο Μακόνελ μπορεί να φέρει την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο στην ολομέλεια της Γερουσίας, ανεξάρτητα από το αν λάβει μία θετική γνωμοδότηση από την επιτροπή.

Μετά την σημερινή ψηφοφορία ο Μακόνελ αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε μία διαδικαστική ψηφοφορία αύριο κι αν αυτή διεξαχθεί ομαλά, τότε μία άλλη διαδικαστική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, με την τελική ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο να προσδιορίζεται για την Τρίτη.

Για την επικύρωση του διορισμού του δικαστή, απαιτούνται 50 ψήφοι στην Γερουσία. Στην περίπτωση ισοψηφίας, ενεργοποιείται ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς που ψηφίζει υπέρ των Ρεπουμπλικάνων.

Στην περίπτωση που όλοι οι Δημοκρατικοί ψηφίσουν κατά της επικύρωσης του διορισμού, θα πρέπει δύο Ρεπουμπλικάνοι να ψηφίσουν επίσης αρνητικά, ώστε η διαδικασία να σταματήσει.

Η επόμενη δικαστική περίοδος στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρχίζει την 1η Οκτωβρίου.