Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας θα ψηφίσει για την επικύρωση του διορισμού του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το πρωί της Παρασκευής κι ενώ δεν θα έχουν συμπληρωθεί 24 ώρες από την κατάθεση του ίδιου, αλλά και της Κριστίν Μπλάζι Φορντ, ενώπιόν της.

Οι καταθέσεις θα δοθούν σχετικά με την καταγγελία της Φορντ για σεξουαλική επίθεση που ισχυρίζεται ότι δέχθηκε από την Κάβανο, πριν από 30 και πλέον χρόνια.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της επιτροπής, η ψηφοφορία των μελών της θα πρέπει να διεξαχθεί πριν από την ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας και ειδικότερα τρεις ημέρες πριν. Ωστόσο, η ίδια επιτροπή δήλωσε ότι η ψηφοφορία αυτή θα πραγματοποιηθεί “μόνο αν η πλειοψηφία των μελών της” είναι έτοιμη να ψηφίσει την Παρασκευή, σύμφωνα με το “Politico.”

Στην σύνθεση της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, συμμετέχουν 21 γερουσιαστές.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, μπορεί να φέρει την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο στην ολομέλεια του σώματος, ανεξάρτητα με το αν ο δικαστής λάβει μία θετική ή μη θετική γνωμοδότηση από την επιτροπή.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις εντός της αναφερόμενης επιτροπής, έχει ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα, ο οποίος και δεν έχει λάβει αποφάσεις σχετικά με την στάση του, στην επικύρωση διορισμού του Κάβανο. Ο γερουσιαστής, δεν έλαβε μέρος σε ψηφοφορίες που έγιναν την εβδομάδα αυτή, ενώ δεν έχει δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του για τον διορισμό του δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

“Ο χθεσινός προγραμματισμός από τους Ρεπουμπλικάνους μιας ψηφοφορίας για τον Κάβανο, την Παρασκευή και μόλις δύο ημέρες πριν από την ευκαιρία που θα έχει η Δρ. Μπλάζι Φορντ να πει την δική της ιστορία, είναι εξωφρενικός,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φάινσταϊν από την Καλιφόρνια. Η ίδια, έχει ηγετική θέση στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας. “Πρώτα οι Ρεπουμπλικάνοι απαίτησαν μία άμεση κατάθεση από την Δρ. Μπλάζι Φορντ. Τώρα, οι ίδιοι, δεν χρειάζεται να την ακούσουν, πριν προχωρήσουν στην διεξαγωγή της ψηφοφορίας,” παρατήρησε η γερουσιαστής.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία ανακοίνωσαν χθες το βράδυ, ότι προσέλαβαν την Ρέιτσελ Μίτσελ, ως μία γυναίκα δικηγόρο, η οποία θα υποβάλλει ερωτήσεις στην Φορντ κατά την αυριανή ακρόαση ενώπιον της αναφερόμενης επιτροπής στην Γερουσία. Νωρίτερα χθες, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν αρνηθεί να προχωρήσουν στην δημοσιοποίηση των στοιχείων της, με τον πρόεδρο της επιτροπής, Ρεπουμπλικάνο Τσακ Γκράσλεϊ από την Αϊόβα, να έχει δηλώσει στο “Politico” ότι: “δεν ανακοινώνεται το όνομά της, για την δική της ασφάλεια.”

Σε ερώτηση για το αν οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κάποιες ενδείξεις απειλών σε βάρος της δικηγόρου, την οποία προετοιμάζουν για να χειριστεί την ακρόαση, ο Γκράσλεϊ απάντησε: “Δεν γνωρίζω, υποθέτω ότι γίνεται προληπτικά.”

Η επιφυλακτική στάση των Ρεπουμπλικάνων προκάλεσε άμεσα την άσκηση της κριτικής από τους Δημοκρατικούς που είναι μέλη της Γερουσίας, οι οποίοι έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι το σύνολο των 11 μελών των Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη της επιτροπής, είναι άντρες. “Κανένας δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό. Πρόκειται για ένα μυστήριο,” δήλωσε ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ από τη Νέα Υόρκη. “Είναι ενδιαφέρον ότι οι συνάδελφοί μας Ρεπουμπλικάνοι, που επιχειρούν να επισπεύσουν την επικύρωση αυτή, φοβούνται να ρωτήσουν την Δρα Φορντ οι ίδιοι και πρέπει να βάλουν μία εκπρόσωπο τους στο βήμα,” συμπλήρωσε καυστικά ο ίδιος.

Η επιτροπή, δίνει στους γερουσιαστές ή σε έναν δικηγόρο εάν αυτοί το επιθυμούν, χρόνο πέντε λεπτών για ερωτήσεις προς την Φορντ και συμμετοχή σε έναν γύρο ερωτήσεων, όπως προβλέπουν σχετικές οδηγίες.

Ο Κάβανο από την πλευρά του, θα καταθέσει μετά την Φορντ και θα έχει την ίδια αντιμετώπιση.

Το ζήτημα που προκλήθηκε με τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών γύρω από τον διορισμό της δικηγόρου, χαρακτήρισε τους πολιτικούς διαξιφισμούς της χθεσινής ημέρας στην Ουάσινγκτον, καθώς τα δύο πολιτικά στρατόπεδα προετοιμάζονται για την ακρόαση της Πέμπτης. Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο θερμή μετά την απόφαση της επιτροπής να προγραμματίσει ψηφοφορία για τον Κάβανο, ενώ ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί την Ντέμπορα Ραμίρεζ, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη της επιτροπής ότι: “αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού,” προκειμένου να συζητήσουν μαζί του, την καταγγελία που έχει να κάνει κατά του δικαστή Κάβανο.

“Η κυρία Ραμίρεζ είναι έτοιμη να ορκιστεί ενώπιον του FBI, ώστε να είναι αντιμέτωπη με ποινή ή ψευδορκία. Γιατί η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας δεν το χαιρέτισε αυτό;” Έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο δικηγόρος Τζον Κλουν, που έχει το γραφείο του στο Κολοράντο. Σε τηλεοπτική εμφάνιση που έκανε αργότερα στο CNN, ο Κλουν κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι “παίζουν παιχνίδια” στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο, που θα μπορούσε να εξεταστεί η Ραμίρεζ.

Από την άλλη μεριά, μία πηγή της επιτροπής δήλωσε ότι ο Γκράσλεϊ προσπάθησε επτά φορές μέσα στο προηγούμενο 48ωρο, προκειμένου να παρακολουθήσει τον Κλουν κι αναφορικά με τις αποδείξεις που μπορεί να προσκομίσει η Ραμίρεζ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά και η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, άρχισαν την χθεσινή ημέρα τους, με επιθέσεις κατά της Φαϊνστάιν κι άλλων Δημοκρατικών κι αναφορικά με τους χειρισμούς τους, γύρω από τους ισχυρισμούς της Φορντ.

Ωστόσο, ο Σούμερ απάντησε επιτιθέμενος στην αξιοπιστία του Κάβανο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο εφέτης από την Ουάσινγκτον, είναι πιθανό να είπε ψέματα κατά τις ακροάσεις που έγιναν για τον διορισμό του.

Η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση, είναι ιδιαιτέρως σοβαρή για τον Κάβανο, το μέλλον της σύνθεσης των δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Επίσης, γίνεται φανερό ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν περισσότερα να χάσουν. Μία αποτυχία επικύρωσης του διορισμού του Κάβανο από την ολομέλεια της Γερουσίας, θα προκαλέσει την άσκηση σκληρής κριτικής από τον Τραμπ, αλλά και την συντηρητική βάση του κόμματος. Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να επιλέξουν έναν δεύτερο υποψήφιο δικαστή, για διορισμό στο ανώτατο δικαστήριο, μέσω μίας πολιτικά επικίνδυνης διαδικασίας κι ενώ μία ουσιαστική προεκλογική δέσμευση του προέδρου Τραμπ, για τον διορισμό δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, θα παραμένει (προεκλογικά) μετέωρη.

Υπό την παραπάνω λογική των πιεστικών εξελίξεων, ο Μακόνελ έχει κινητοποιηθεί, σύμφωνα με πηγή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κι έχει προειδοποιήσει ότι θα κρατήσει ανοιχτή την Γερουσία όλο το Σαββατοκύριακο, προκειμένου αν χρειαστεί να πραγματοποιηθεί μία τελική ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η νέα δικαστική περίοδος για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αρχίζει την 1η Οκτωβρίου.

“Είμαι αισιόδοξος ότι θα νικήσουμε. Αισιοδοξώ ότι ο διορισμός θα επικυρωθεί μέσα στο άμεσο μέλλον,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακόνελ στους δημοσιογράφους.