Στο θέμα των υπο-παραχωρήσεων δραστηριοτήτων στα λιμάνια, στη ναυτική εκπαίδευση και στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών μέσων του λιμενικού σώματος, αναφέρθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, κατά τη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας με διαπιστευμένους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Ο υπουργός είπε ότι προωθείται ήδη στη Βουλή σχετική ρύθμιση που αφορά την υπο-παραχώρηση δραστηριοτήτων στα λιμάνια, ενώ για το master plan του λιμανιού του Πειραιά ανέφερε ότι η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Για το master plan του ΟΛΠ, τόνισε ότι αυτό που επιθυμεί η πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας είναι να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαδικασία και να αντιμετωπιστούν υπαρκτά προβλήματα που συγκροτούν διχογνωμίες, όχι στο πλαίσιο του υπουργείου, αλλά του επενδυτή με άλλους φορείς της περιοχής. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί κοινός τόπος προκειμένου οι επενδύσεις να προχωρήσουν στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ προανήγγειλε συνάντησή του με το δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, την Παρασκευή, στην οποία αναμένεται να εξεταστεί και αυτό το θέμα.

Για τον ΟΛΘ ανέφερε ότι προχωρά ήδη η ενίσχυση του τεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού, η αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσεων του λιμανιού, ενώ πρόσθεσε ότι η διοίκηση έχει ήδη ανοίξει καινούργιους δρόμους συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή.

Είπε ότι αυτό που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με τους εργαζόμενους.

Για τις μετατάξεις των υπαλλήλων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, τόνισε ότι είναι ένα θέμα που βρίσκεται στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκτιμώντας ότι σύντομα θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της κινητικότητας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας αναφερόμενος στο θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης είπε ότι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αναμένεται να δημιουργηθούν σχολές που σχετίζονται με τη ναυτιλία και ότι είχε συνάντηση για το θέμα και με τον Πρύτανη του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου, εν γνώση και του υπουργού Παιδείας. Πρόσθεσε επίσης ότι έχει αποσταλεί αίτημα στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για αύξηση στις θέσεις των διδασκόντων στις σχολές εμπορικού ναυτικού.

Υπενθυμίζεται πως πρόεδρος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής και πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.

Για το Λιμενικό Σώμα ανέφερε ότι επιτηρεί με επάρκεια τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, ενώ αναφερόμενος στις τοποθετήσεις αλιέων για τις «ναυμαχίες» με τούρκους συναδέλφους τους, είπε πως η ένταση των περιστατικών δεν είναι αυτή που παρουσιάζουν και πρόκειται ουσιαστικά για μεμονωμένα επεισόδια.

Για τους αλιείς πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σχολή αλιείας στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που υπάρχουν νέες ανάγκες και νέες υποχρεώσεις ως προς τη σχετική γνώση του αντικειμένου. Αναφερόμενος στα επιχειρησιακά μέσα του λιμενικού, προανήγγειλε την προμήθεια νέων σκαφών διαφόρων τύπων χωρίς να εισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Για τα εργασιακά ζητήματα, αφού διευκρίνισε πως το υπουργείο έχει θεσμική ουδετερότητα, είπε ότι στόχος είναι να ρυθμιστούν τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους σε λιμάνια και θάλασσες γιατί έτσι αναβαθμίζεται η θέση και η δουλειά τους. Σημειώνεται πως πριν δυο ημέρες ο υπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.