Αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα της χρήσης ηλεκτρικής διέγερσης σε περιπτώσεις τετραπληγικών ασθενών με πλήρη παράλυση στα κάτω άκρα τους, με πολλούς να μιλάνε για ένα σύγχρονο επιστημονικό θαύμα!

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, δύο ακόμα ασθενείς που συμμετέχουν σε πειραματικό πρόγραμμα στο Κεντάκι των ΗΠΑ μπορούν και πάλι να περπατήσουν μέσω ηλεκτρικής διέγερσης στην σπονδυλική στήλης τους, ενώ δύο άλλοι μπορούν να σηκώνονται και να κάθονται.

Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύθηκαν, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση που έγινε στην επιθεώρηση Nature Medicine αναφορικά μ’ έναν άλλον παραπληγικό που νοσηλεύθηκε στην Κλινική Mayo του Ρότσεστερ στη Μινεσότα και κατάφερε να ξαναπερπατήσει κι αυτός χάρη σ’ ένα ηλεκτρόδιο εμφυτευμένο στη σπονδυλική στήλη του.

Το κέντρο έρευνας για τη σπονδυλική στήλη του πανεπιστημίου του Λούισβιλ στο Κεντάκι είχε ήδη κάνει να μιλούν γι’ αυτό το 2014 όταν είχε ανακοινώσει πως παράλυτοι ασθενείς, αισθάνονταν ξανά τα πόδια τους χάρη στην ηλεκτρική διέγερση.

Αυτή τη φορά ανακοίνωσε πως, έπειτα από μήνες επανεκπαίδευσης και χάρη σ’ ένα ηλεκτρόδιο στη σπονδυλική στήλη συνδεμένο με ένα εμφύτευμα στην κοιλιά, δύο συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μπόρεσαν να περπατήσουν και πάλι στηριζόμενοι σε ένα πι ή σε μπάρες, και δύο άλλοι να σηκώνονται ή να κάθονται.

«Οι τέσσερις συμμετέχοντες δεν μπορούν να κάνουν τις ενέργειες αυτές όταν η ηλεκτρική διέγερση σταματά», διευκρινίζουν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν το πείραμα.

Οι ερευνητές δεν κατανοούν καλά τους μηχανισμούς της επανεκπαίδευσης, όμως υποστηρίζουν πως οι δύο ασθενείς μπόρεσαν να ξαναπερπατήσουν επειδή, αν και εντελώς παράλυτοι, διατηρούσαν κάποιες αισθήσεις πάνω από το επίπεδο του τραύματός τους.

«Η σπονδυλική στήλη μπορεί να ξαναμάθει να περπατά ανεξαρτήτως», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC η Σούζαν Χαρκέμα, η οποία διευθύνει το κέντρο έρευνας. «Μπορούμε να την εκπαιδεύσουμε να λειτουργήσει και πάλι, παρά το τραύμα που την αποσυνέδεσε από τον εγκέφαλο».

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη ημέρα που μπόρεσα να βαδίσω μόνη, ήταν ένας αξέχαστος σταθμός στην επανεκπαίδευσή μου. Πριν περπατούσα με τη βοήθεια ενός θεραπευτή και, ένα λεπτό μετά, με άφησε και συνέχισα εντελώς μόνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η μία από τους δύο ασθενείς, η Κέλι Τόμας.

Ζει πλέον στο σπίτι της όπου, χάρη σε ένα πι, μετακινείται από δωμάτιο σε δωμάτιο ή βγαίνει στην πόλη. Για να το κάνει πρέπει να ανάψει τον ηλεκτρικό διεγέρτη με τη βοήθεια ενός μικρού τηλεχειριστηρίου.

Κάθε βήμα εξακολουθεί να θέλει μεγάλη προσπάθεια. «Δεν είναι μια γρήγορη λύση για την παράλυση», είπε στο CNN. Όμως «τίποτα δεν θα με σταματήσει πια στη ζωή, διότι κατάφερα κάτι που πίστευαν ότι είναι αδύνατο».