Κάνοντας για ακόμη μια φορά πράξη την ιδέα της προσφοράς σε όσους έχουν ανάγκη, η ομάδα των εθελοντών της Αxion Hellas η επισκέφτηκε νησιά του Αιγαίου, και συγκεκριμένα τη Χίο και τα Ψαρά.

Η Axion Hellas πήγε για δεύτερη φορά, στους κατοίκους της βόρειας Χίου στο δήμο Αμανής και των Ψαρών κατά τη διάρκεια του 6ου Διάπλου που έγινε στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Η πολυμελής ομάδα των εθελοντών αποτελούμενη από 45 γιατρούς, 10 νοσηλευτές, 47 εθελοντές γενικών καθηκόντων και 24 άτομα που συμμετέχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, έφτασε αρχικά στα Ψαρά στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου και προσέφερε τις υπηρεσίες της, σε 130 κατοίκους του ακριτικού νησιού. Εκεί διενεργήθηκαν  μικροβιολογικές εξετάσεις στους κατοίκους καθώς και ιατρεία 11 διαφορετικών ειδικοτήτων.

Την Τετάρτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του νησιού μας από την Ένωση «Μαζί για το παιδί», από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, από την WWF και από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος HELMEPA.

Εκδηλώσεις

Πολύ σημαντικές ήταν και οι εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία του νησιού μας με θέμα: «Σέβομαι την διαφορετικότητα» σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Εκεχειρία και μάθημα τοξοβολίας με την Ολυμπιονίκη Φωτεινή Βαβάτση, ενημέρωση για την βέλτιστη διατροφή στη φάση ανάπτυξης/εφηβείας από το Ινστιτούτο Prolepsis, σεμινάρια από την WWF και την HELMEPA, ενημερωτική ομιλία από το Ίδρυμα Μ. Βαρδινογιάννη και τον Οργανισμό Robert F. Kennedy Human Rights καθώς και η τρισδιάστατη εικονική περιήγηση στην Αρχαία Ελλάδα από την εταιρεία MOPTIL. Πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ήταν και η ομιλία του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ασφαλή χρήση του Internet.

Προσφέρθηκε χρήσιμο υλικό στα σχολεία και στα παιδιά του νησιού καθώς και 3 pillars στο Δήμο Ψαρών, η παράδοση των οποίων θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, για την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των σκαφών.

Ο Δήμαρχος Ψαρών ευχαρίστησε θερμά όλα τα μέλη της Αxion Hellas που για ακόμα μια φορά έδειξαν έμπρακτα την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τους κατοίκους του ακριτικού νησιού μας.

Το ταξίδι της προσφοράς συνεχίστηκε και στη Χίο όπου περίπου 500 κάτοικοι στην ορεινή Βολισσό δέχτηκαν τη φροντίδα των εθελοντών.

Η Axion Hellas στην έκτη αποστολή συνεργάστηκε με σημαντικές οργανώσεις, ιδρύματα και εταιρείες όπως το «Ιδρυμα Μ.Βαρδινογιαννη/Oργανισμός Robert F.Kennedy Human Rights», η «Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας», όπως επίσης με την ένωση «Μαζί για το Παιδί», το ινστιτούτο διατροφής «Prolepsis», τη «WWF», την ελληνική ένωση προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος «HELMEPA», την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας «ΜΟΡΤΙL» και το «Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας», προκειμένου να ενημερώσει να ψυχαγωγήσει και να εκπαιδεύσει τα παιδιά και τους γονείς που ζουν σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές.

Το φυλάκιο των Ψαρών

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της Axion Hellas, ανακαινίστηκε πλήρως με την ουσιώδη χορηγία του κ Αθανάσιου Μαρτίνου και της κας Μελίνας Τραυλού το στρατιωτικό φυλάκιο των Ψαρών, το οποίο παραδόθηκε από τον πρόεδρο της Axion Hellas Βασίλη Πατέρα, παρουσία του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Εκεί όπου έγινε ο αγιασμός και τα εγκαίνια του φυλακίου που πλέον μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των υπηρετούντων στρατιωτών/κών. Η συγκινητική εκδήλωση έγινε παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου κ. Αποστολάκη Ευάγγελου, του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου κ. Φλώρου Κωνσταντίνου, του Διοικητή ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγου κ. Μανωλάκου Νικόλαου και του Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχου κ. Παναγιώτη Κιμουρτζή. Παρευρέθησαν επίσης οι δωρητές κα Μελίνα Τραυλού και εκ μέρους του κ. Θανάση Μαρτίνου η κα Αλεξάνδρα Μαρτίνου.

Η αποστολή στα βόρεια νησιά του Αιγαίου έκλεισε με τη συναυλία από το κουιντέτο «Φάρος», το οποίο αποτελείται από τους κορυφαίους μουσικούς της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο ιστορικό σχολείου της Βολισού.