Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε δεσμευθεί να πουλήσει το προεδρικό αεροσκάφος, αναγκάστηκε να περιμένει αρκετές ώρες καθηλωμένος σε αεροπλάνο της γραμμής εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η κακοκαιρία στην πόλη του Μεξικού προκάλεσε το προσωρινό κλείσιμο του αεροδρομίου της πόλης την Τετάρτη το βράδυ, προκαλώντας χάος και καθυστερήσεις για εκατοντάδες επιβάτες.

Ο 64χρονος Ομπραδόρ, που κατήγαγε μεγάλη νίκη στις εκλογές του Ιουλίου, έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει αυστηρή πολιτική λιτότητας, να μετατρέψει το προεδρικό μέγαρο σε πολιτιστικό κέντρο και να πουλήσει το προεδρικό αεροσκάφος.

«Δεν θα αλλάξω γνώμη εξαιτίας αυτού του συμβάντος. Δεν θα δεχθώ το προεδρικό αεροσκάφος», δήλωσε ενώ βρισκόταν καθηλωμένος στο αεροσκάφος, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από τοπικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

«Θα ντρεπόμουν αν χρησιμοποιούσα ένα τόσο πολυτελές αεροσκάφος σε μια χώρα που έχει τόση φτώχεια», πρόσθεσε.

Η πτήση του Ομπραδόρ από το παραθαλάσσιο θέρετρο Χουατούλκο στις ακτές του Ειρηνικού προς την πόλη του Μεξικού καθυστέρησε να αναχωρήσει περίπου τέσσερις ώρες, από τις οποίες τις τρεις οι επιβάτες βρίσκονταν ήδη στο αεροπλάνο της εταιρείας Viva Aerobus.

Ακόμη και οι επίσημες πτήσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν εξαιτίας της κακοκαιρίας, όμως μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες έχουν προτεραιότητα στην προσγείωση.

Ο πρώην δήμαρχος της πόλης του Μεξικού, που εξελέγη με το 53% των ψήφων, εκμεταλλεύθηκε την αγανάκτηση μεγάλου μέρους των Μεξικανών. Κατήγγειλε τη διαφθορά και τα προνόμια της ελίτ, την οποία χαρακτήρισε «μαφία της εξουσίας».

Μόλις ορκιστεί σκοπεύει να μένει στο σπίτι του και όχι στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο έχει δηλώσει ότι θα μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο. Επίσης έχει δεσμευθεί να μειώσει στο μισό τον μισθό του.

Επιπλέον ο Ομπραδόρ θέλει να πουλήσει ή να νοικιάσει το προεδρικό αεροσκάφος και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για κοινωνικά έργα. Το Boeing Dreamliner 787 αγοράστηκε το 2016 από τον απερχόμενο πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο και εκτιμάται ότι κόστισε 220 εκατομμύρια δολάρια.