Η ανακοίνωση της ποινής του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου για την κατηγορία της ψευδορκίας στους πράκτορες του FBI, όπως γνωστοποίησε ο ομοσπονδιακός δικαστής Έμετ Σάλιβαν, μεταδίδει το CNN.

Ο Φλιν παραδέχτηκε την ενοχή του για την κατηγορία τον Δεκέμβριο του 2017, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Την ευθύνη της έρευνας, έχει ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, που έχει διατελέσει διευθυντής του FBI.

Τόσο οι εισαγγελείς, όσο και η ομάδα νομικής υπεράσπισης του Φλιν δήλωσαν στην Δευτέρα στον Σάλιβαν, ότι ο Φλιν είναι έτοιμος για την ανακοίνωση της ποινής του, μετά από αρκετά αιτήματα για την καθυστέρηση της ανακοίνωσης της, που προηγήθηκαν.

Από την άλλη μεριά, ο προγραμματισμός του δικαστή Σάλιβαν για την ανακοίνωση της ποινής τον Δεκέμβριο, σημαίνει ότι ο Φλιν θα μάθει την ποινή του σε ένα γενικότερο περιβάλλον που θα είναι απαλλαγμένο από την πολιτική φόρτιση του προεκλογικού αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου, που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Φλιν είχε ανακοινώσει ότι συνεργάζεται με την ομάδα ερευνών του Μάλερ, όταν παραδέχτηκε την ενοχή του για ψευδορκία απέναντι στο FBI και σχετικά με τις συζητήσεις κι επικοινωνίες που είχε με τον πρώην πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέι Κίσλιακ.

Οι δηλώσεις, τόσο των συνηγόρων του, όσο και της εισαγγελικής αρχής ενώπιον του δικαστή Σάλιβαν δηλώνουν ότι η συνεργασία του με την ομάδα έρευνας του Μάλερ, πλησιάζει στο τέλος της.

Ο Φλιν ήταν ένας από τους θερμούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στην προσπάθεια της εκλογής του στον Λευκό Οίκο, το 2016. Μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2017, ο Φλιν άσκησε για μικρό χρονικό διάστημα τα καθήκοντα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο απόστρατος υποστράτηγος των ΗΠΑ εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, μετά από ερωτηματικά που προέκυψαν σχετικά με τις επικοινωνίες που είχε με την Ρωσία κι αφού διαπιστώθηκε ότι είχε παραπλανήσει σχετικά τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Η επικείμενη ανακοίνωση της ποινής του τον Δεκέμβριο, υπογραμμίζει τα δικαστικά επακόλουθα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο ίδιος, αλλά έχουν αντιμετωπίσει κι άλλοι (πρώην) συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ παραδέχτηκε την ενοχή του στην Ουάσινγκτον, για μία κατηγορία που σχετίζεται με την διάπραξη κατασκοπείας κατά των ΗΠΑ, αλλά και μία κατηγορία σχετική με συνωμοσία για την παρεμπόδιση του έργου της αμερικανικής δικαιοσύνης, μετά από προσπάθειες που έκανε για την χειραγώγηση μαρτύρων.

Η συμφωνία συνεργασίας με τις αρχές, που υπέγραψε ο Μάναφορτ κινείται στο ίδιο πλαίσιο με αυτήν που υπέγραψε κι ο Φλιν, αναφορικά με πολλές από τις προβλέψεις και υποχρεώσεις της.

Ο Μάλερ διορίστηκε για την διεξαγωγή της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ.

Τον διορισμό του Μάλερ υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, ο οποίος κι εποπτεύει την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρέσει τον εαυτό του από την έρευνα, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις που είχε με Ρώσους αξιωματούχους.

Η κίνηση αυτή, της αυτοεξαίρεσής του, έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα, έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγορών, μέσω την σύμφωνη γνώμη ενός σώματος ενόρκων (grand jury).

Ο ειδικός ανακριτής διερευνά από την αρχή, το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή συνεργάτες του, με το ανακριτικό και εισαγγελικό ενδιαφέρον, να εντοπίζεται στην διερεύνηση της αιτίας αποπομπής του Κόμεϊ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν στραφεί κατά του Ρόζενσταϊν, τον οποίο και θεωρούν υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στην αποστολή εγγράφων και πληροφοριών που έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει τις φραστικές επιθέσεις κατά του Σέσιονς, καθώς θεωρεί ότι ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης δεν κινείται δικαστικά κατά των πολιτικών του αντιπάλων.