Στην κατασκευη ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας σχεδιάζει να προχωρήσει η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εθνικιστικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak. Το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει τίτλο «Επειγόντως ναυτική βάση στο Νησί (Κύπρος)».

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει καταθέσει ήδη αίτημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε τα τουρκικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται σε βάση που θα κτιστεί σε «κατάλληλο μέρος».

«Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γερμανία και Ελλάδα έχουν ήδη στείλει τα πλοία τους στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρόσχημα του πολέμου στη Συρία. Η Τουρκία χρειάζεται επειγόντως ναυτική βάση στην περιοχή» υποστηρίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη τον έλεγχο της περιοχής της Μεσογείου λόγω και της ενέργειας, αλλά και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι «πρέπει να μεγαλώσει και το υφιστάμενο αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Νησί».

Η εφημερίδα κάνει ακόμα λόγο για «απειλές ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Τουρκίας στην περιοχή» όπου υπάρχουν και οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, επικαλούμενη και τις «μονομερείς ενέργειες» της Λευκωσίας στα ενεργειακά με τις γεωτρήσεις στις δικές της ΑΟΖ.