Ο Ρικ Ντέιβις, εκπρόσωπος του Τζον Μακέιν, ανέγνωσε τη Δευτέρα το μεταθανάτιο μήνυμα του εκλιπόντα ρεπουμπλικανού γερουσιαστή, πριν ανακοινώσει ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν «θα παραστεί, εξ όσων γνωρίζουμε, στην κηδεία» του βετεράνου του πολέμου του Βιετνάμ ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 81 ετών.

«(Εμείς οι Αμερικανοί) αποδυναμώνουμε το μεγαλείο μας όταν μπερδεύουμε τον πατριωτισμό μας με φυλετικές αντιπαλότητες που έχουν γεννήσει μνησικακίες, μίσος και βία σε κάθε γωνιά του πλανήτη», αναφέρει στο μεταθανάτιο μήνυμά του ο Μακέιν.

«Το αποδυναμώνουμε όταν κρυβόμαστε πίσω από τείχη, αντί να τα γκρεμίζουμε, όταν αμφισβητούμε τη δύναμη των ιδανικών μας, αντί να τα εμπιστευτούμε, να είμαστε η σπουδαία δύναμη για αλλαγή που πάντα ήμασταν», τονίζει.

«Μην απελπίζεστε από τις σημερινές δυσκολίες, αλλά να πιστεύετε πάντα στην προοπτική και το μεγαλείο της Αμερικής», προσθέτει.

Και καταλήγει: «Ποτέ δεν κρυβόμαστε από την Ιστορία. Τη γράφουμε την Ιστορία».

Μεσίστιες οι σημαίες κατόπιν… πιέσεων

Αργά τη Δευτέρα, ο Τραμπ, υπό πολιτικές πιέσεις, εξέφρασε τον σεβασμό του στις υπηρεσίες που προσέφερε στο έθνος ο Τζον Μακέιν και διέταξε οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες προς τιμήν του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή από την Αριζόνα.

Ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να απέρριψε τη δημοσιοποίηση ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου η οποία θα απέτινε φόρο τιμής στον ηρωισμό του εκλιπόντα ρεπουμπλικανού γερουσιαστή και προτίμησε απλώς να αναρτήσει σύντομο συλλυπητήριο μήνυμα στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Γεγονός που δεν συνάδει με την άγραφη πολιτική παράδοση να εκδίδει ο Λευκός Οίκος θερμές ανακοινώσεις όταν διακεκριμένοι Αμερικανοί αποβιώνουν.

«Παρά τις διαφορές μας στην πολιτική, σέβομαι τις υπηρεσίες που προσέφερε ο Τζον Μακέιν στη χώρα μας και προς τιμήν του υπέγραψα οι αμερικανικές σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες μέχρι τη μέρα της ταφής του», σημειώνει ο Τραμπ στην τελευταία ανακοίνωσή του.

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις αμερικανών βετεράνων που επιτέθηκαν στον Τραμπ για την υποτονική απόκριση στον θάνατο του Μακέιν, κατηγορώντας τον για «κατάφωρη ασέβεια» στον εκλιπόντα γερουσιαστή.