Μια ομάδα αποτελούμενη από 116 μετανάστες διείσδυσε την Τετάρτη στη Θέουτα, αφού σκαρφάλωσαν στο συρματόπλεγμα, ύψους 6 μέτρων, που χωρίζει τον ισπανικό θύλακα από το Μαρόκο, τραυματίζοντας στην προσπάθειά τους αυτή πολλούς συνοριοφύλακες, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Πέρασαν πάνω από τον φράχτη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της επαρχίας.

Περίπου 300 άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα γύρω στις 9 το πρωί αλλά κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν από άνδρες των μαροκινών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία. Για να εμποδίσουν τους Ισπανούς αστυνομικούς να πλησιάσουν στη ζώνη απ’ όπου προσπαθούσαν να περάσουν, «οι μετανάστες εκτόξευαν εναντίον τους πλαστικά δοχεία γεμάτα με ακαθαρσίες, αίμα, ασβέστη και οξέα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι αρχές έκαναν λόγο για «επτά ελαφρά τραυματίες» μεταξύ των συνοριοφυλάκων. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε μέσω του Twitter την «πλήρη υποστήριξή του» στις δυνάμεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν υποδειγματικά το μεταναστευτικό πρόβλημα και ιδίως στους άνδρες που τραυματίστηκαν σήμερα».

Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τοπική εφημερίδα El Faro de Ceuta δείχνουν νεαρούς Αφρικανούς μετανάστες να πανηγυρίζουν επειδή κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στο διπλό συρματόπλεγμα. Ορισμένοι κρατούσαν ισπανικές ή ευρωπαϊκές σημαίες και πολλοί έφεραν τραύματα στα πόδια και τα χέρια, τα ρούχα τους είχαν σκιστεί ή ήταν γεμάτα με αίματα. «Καλή τύχη σε όλους τους φίλους που έμειναν πίσω» στο Μαρόκο, φώναξε στα γαλλικά ένας από αυτούς.

Πέντε μετανάστες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στη Θέουτα.

Μαζί με τη Μελίγια, η Θέουτα είναι οι μοναδικοί ευρωπαϊκοί θύλακες στην Αφρική. Από τις αρχές του έτους περίπου 3.100 μετανάστες πέρασαν στους δύο αυτούς θύλακες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Περισσότεροι από 25.000 έφτασαν δια θαλάσσης στην Ισπανία, γεγονός που σημαίνει ότι φέτος η χώρα αυτή έχει γίνει η κύρια πύλη εισόδου των παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη, μπροστά από την Ιταλία και την Ελλάδα.