Ισχυρή σεισμική δόνηση, εκτιμώμενου μεγέθους από 6,3 ως 7,3 Ρίχτερ, σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βενεζουέλα, προκαλώντας πανικό στον πληθυσμό, αλλά οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν έχουν αναφερθεί σε αυτό το στάδιο θύματα ή σοβαρές ζημιές.

Ο σεισμός είχε μέγεθος 7,3 Ρίχτερ σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), ενώ το Ιδρυμα Σεισμολογικών Ερευνών της Βενεζουέλας (FUNVISIS) εκτίμησε ότι το μέγεθός του ήταν 6,3 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, που καταγράφηκε περί τις 17:31 τοπική ώρα (00:31 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας), εντοπίστηκε κοντά στις ακτές της Πολιτείας Σούκρε και το εστιακό βάθος της στα 123 χιλιόμετρα, κατά το USGS.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν περίπου 400 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, του Καράκας, σύμφωνα με το FUNVISIS.

Εντονα αισθητός στο Καράκας

«Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι», ανακοίνωσε το Κέντρο Εγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό (PTWC).

Ο σεισμός έγινε αισθητός για πολλά δευτερόλεπτα στο Καράκας, ιδίως σε πολυώροφα κτίρια και πολλοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.

«Εγινε αισθητός σε πολλές Πολιτείες της χώρας (…). Για την ώρα, δεν θρηνούμε κανένα θύμα και βρισκόμαστε στη διαδικασία αποτίμησης των ζημιών», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, στρατηγός Νέστορ Ρεβερόλ, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, απευθύνοντας «έκκληση για ηρεμία» στον πληθυσμό.

Οι δύο πιο πρόσφατοι ισχυροί σεισμοί στη Βενεζουέλα είχαν σημειωθεί στις 29 Ιουλίου 1967 (6,7 Ρίχτερ) στο Καράκας, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άνθρωποι, και στις 9 Ιουλίου 1997 (7 Ρίχτερ) στο Καριάκο, στην Πολιτεία Σούκρε, οπότε είχαν χάσει τη ζωή τους 73 άνθρωποι.