Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν την Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και επεισοδίων κατά μήκος του Τείχους διαχωρισμού αλλά και στη Ράφα, χωρίς πάντως να τίθεται, προς το παρόν, υπό αμφισβήτηση η εύθραυστη εκεχειρία που κήρυξαν η Χαμάς και το Ισραήλ.

Περίπου 2.000 Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων ανατολικά της πόλης της Γάζας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αν συνυπολογιστούν και οι άλλες συγκεντρώσεις κατά μήκος του Τείχους, μερικές χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στις χθεσινές κινητοποιήσεις, αριθμός που απέχει πολύ από τις προηγούμενες Παρασκευές, όταν στις διαδηλώσεις έπαιρναν μέρος δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας.

Και 307 τραυματίες

Νοσοκόμος 21 ετών, ο Αμπντάλα αλ Κατάτι, υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη από σφαίρα στον θώρακα ανατολικά της Ράφας (νότια). Πρόκειται για τον δεύτερο τραυματιοφορέα ο οποίος χάνει τη ζωή του από τις 30 Μαρτίου. Ενας ακόμη Παλαιστίνιος, ο Αλί αλ Αλούλ, 55 ετών, επίσης έπεσε νεκρός την Παρασκευή από ισραηλινά πυρά.

Εξάλλου 307 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, πολλοί από τα δακρυγόνα, ανάμεσά τους δύο δημοσιογράφοι και πέντε τραυματιοφορείς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα. Τουλάχιστον 131 φέρουν τραύματα από σφαίρες.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ισραηλινά άρματα μάχης έπληξαν δυο θέσεις της Χαμάς σε αντίποινα για «παρεισφρήσεις» Παλαιστινίων που πέρασαν το Τείχος πριν επιστρέψουν στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και για τη ρίψη χειροβομβίδας εναντίον στρατιωτών. Η ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δεν υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Φόβοι για τον τέταρτο πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ

Οι περιοχές κατά μήκος του Τείχους που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν από τις 30 Μαρτίου θέατρο επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων εναντίον του αποκλεισμού που επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση στον θύλακα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, και διατράνωσης του δικαιώματος των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία ξεριζώθηκαν όταν εγκαθιδρύθηκε το Κράτος του Ισραήλ και ξέσπασε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος, το 1948.

Εκτοτε, η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας δεν παύει να κλιμακώνεται, εγείροντας φόβους για το ξέσπασμα του τέταρτου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς από το 2008.

Τουλάχιστον 167 πολίτες της Γάζας έχουν σκοτωθεί από τις 30 Μαρτίου. Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στις 20 Ιουλίου. Επρόκειτο για την πρώτη απώλεια την οποία υπέστη ο ισραηλινός στρατός σε αυτό τον τομέα από το 2014.