Η Βόρεια Κορέα έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις που της έχουν υποβάλει μέχρι τώρα οι ΗΠΑ για την έναρξη της διαδικασίας πλήρους αποπυρηνικοποίησής της, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν το χρονοδιάγραμμα, μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Πιονγιάνγκ έχει απορρίψει τις προτάσεις να καταστρέψει μέρος του πυρηνικού της οπλοστασίου στο εγγύς μέλλον ως χειρονομία καλής θέλησης και την επιμονή της Ουάσιγκτον οι κυρώσεις να παραμείνουν σε ισχύ ωσότου να ολοκληρωθεί και επαληθευτεί η πλήρης αποπυρηνικοποίησή της, χαρακτηρίζοντάς την στάση αυτή «γκανγκστερικού τύπου», ανέφεραν την Παρασκευή διπλωματικές πηγές στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η βορειοκορεατική κυβέρνηση αντέτεινε ότι έχει ήδη κάνει κινήσεις σε ένδειξη καλής θέλησης, επισημαίνοντας ιδίως την απόφασή της να αναστείλει τις δοκιμές πυραύλων και πυρηνικών όπλων και τον επαναπατρισμό των σορών πεσόντων αμερικανών στρατιωτών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Πιονγιάνγκ φέρεται να επιδιώκει η διαδικασία απαλλαγής της από το πυρηνικό της οπλοστάσιο να συμβαδίζει με την άμβλυνση της πίεσης των κυρώσεων.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είχε δεσμευθεί στη συνάντηση κορυφής με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη, στις 12 Ιουνίου, ότι θα επιδιώξει την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, αλλά δεν ορίστηκε κανένα χρονοδιάγραμμα.