Τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία συναντήθηκε την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν σε μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των εντάσεων στη σχέση των δύο νατοϊκών συμμάχων, οι οποίες έχουν κλιμακωθεί από τις φυλακίσεις Αμερικανών στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και του αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Αντριου Μπράνσον.

Από τις συνομιλίες που διήρκησαν μία ώρα, ωστόσο, δεν υπήρξαν ενδείξεις επίτευξης προόδου.

«Διεξαγάγαμε επιπλέον συζητήσεις με τούρκους αξιωματούχους. Οι συνομιλίες συνεχίζονται», ανέφερε η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη συνάντηση.

Η λιτή ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ υπογράμμιζε ότι ο Σάλιβαν και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, που ηγείται της τουρκικής αποστολής, «συζήτησαν ευρεία γκάμα διμερών ζητημάτων, ανάμεσά τους και του Μπράνσον».

Τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την αποχώρησή τους από τη συνάντηση με τον Σάλιβαν.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι η τουρκική αποστολή θα συναντηθεί επίσης με αξιωματούχους του υπουργείου αργότερα την Τετάρτη.

Η τουρκική λίρα και οι κινεζικές μετοχές – τα δύο βασικά σημεία πίεσης για τις αναδυόμενες αγορές τους τελευταίους μήνες – βρέθηκαν και πάλι σε αρνητικό έδαφος την Τετάρτη λόγω των τεταμένων σχέσεων της Τουρκίας και της Κίνας με τις ΗΠΑ.