Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι μετέβησαν στην Φότζια της Κάτω Ιταλίας, όπου την Δευτέρα έχασαν την ζωή τους σε τροχαίο δώδεκα μετανάστες που δούλευαν ως εργάτες σε τοπικές γεωργικές εκτάσεις.

«Η πυξίδα της κυβέρνησης αυτής, και σε ό,τι αφορά την πολιτική για τη μετανάστευση, είναι να εγγυηθεί την αξιοπρέπεια της ζωής και την αξιοπρέπεια της εργασίας», έγραψε στο διαδίκτυο ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε, δε, ότι πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι για να μην τυχαίνουν εκμετάλλευσης Ιταλοί και ξένοι εργάτες που δουλεύουν στα χωράφια και να στηριχθεί η γεωργική απασχόληση υψηλής ποιότητας.

Από την μεριά του, ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι μετανάστες και Ιταλοί πρέπει να αλληλοβοηθηθούν. Υπογράμμισε, δε, ότι «η καταπολέμηση της μαφίας και της εκμετάλλευσης αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών, «βαθμιαία, θα μπορέσουν να αδειάσουν οι συνοικίες γκέτο στις οποίες ζουν οι μετανάστες», ενώ «διετέθησαν ήδη κάποια εκατομμύρια ευρώ για να ξεπερασθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». «Είπα σε πολλούς νέους ότι αν θέλουν να εργασθούν νόμιμα, το υπουργείο Εσωτερικών είναι στο πλευρό τους», είπε ο γραμματέας της Λέγκα.