Αρωμα Θεσσαλονίκης έχουν εφέτος οι «Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτισμού», που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι στο Βερολίνο το Μουσείο Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (Museun Europäischen Kulturen – MEK). Στο ειδικό αφιέρωμα, με υπότιτλο «Θεσσαλονίκη, οι Οψεις μιας Πόλης», μέσα από events, εκθέσεις, ομιλίες, ανοιχτές συζητήσεις, σεμινάρια, performances και προβολές ταινιών, η πόλη θα φωτιστεί από όλες τις πλευρές, με το Hellas Filmbox Berlin, που υπήρξε ένας από τους κύριους εμπνευστές του αφιερώματος, να συνδιοργανώνει το κινηματογραφικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν για ένα μήνα, από τις 9 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων θα τεθούν θέματα, που αφορούν το πως βιώνει τη συνεχιζόμενη κρίση η τοπική κοινωνία, καθώς και το πώς η καλλιτεχνική δημιουργία επιβιώνει μέσα στη δύσκολη πραγματικότητα. Παράλληλα, μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις που θα αφηγηθεί την ιστορία της πόλης είναι η φωτογραφική έκθεση «Looking at time through moments: photographs 1900 – 2017» σε επιμέλεια του Διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλή Παπαϊωάννου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 9/8, παρουσία της γενικής διευθύντριας Staadliche Museen zu Berlin, Christina Haak, του πρέσβη της Ελλάδας στη Γερμανία, Θεόδωρου Δασκαρόλη, της διευθύντριας του Μουσείου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού Εlisabeth Tietmeyer και του επιμελητή κ. Παπαϊωάννου.

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα που επιμελείται και παρουσιάζει το Hellas Filmbox Berlin περιλαμβάνει σειρά προβολών που συνοδεύονται από ομιλίες των δημιουργών και όχι μόνο και συζητήσεις με το κοινό.

Θα προβληθούν οι ταινίες «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη (Τρίτη 14/8, 18.00), «Φιλιά εις τα παιδιά» του Βασίλη Λουλέ (Τρίτη 21/8), «Σαλονίκη, μια πόλη με αμνησία» των Max Geilke, Mario Forth (Πέμπτη 23/8), «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη (Τρίτη, 28/8) και «Drifting Generation», της Στέλλας Νικολέττας Δρόσσα (Tρίτη 4/9).