Ομάδα παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται υπό κράτηση στο Τέξας ξεκίνησε απεργία πείνας, αξιώνοντας τα μέλη της ν" αφεθούν ελεύθερα μαζί με τα παιδιά τους, γνωστοποίησε οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, η οποία έχει αναλάβει την εκπροσώπησή τους.

Οι μετανάστες αυτοί, πατέρες που κρατούνται μαζί με τους γιους τους, εγκλείστηκαν σε κέντρο κράτησης στην πόλη Καρνς της Πολιτείας του Τέξας και δεν έχουν καμιά ενημέρωση από τις αρχές των ΗΠΑ ως προς το εάν θα τους δοθούν άδειες παραμονής στη χώρα ή όχι, ανέφερε το Κέντρο για την Εκπαίδευση και την προσφορά Νομικών Υπηρεσιών σε Πρόσφυγες και Μετανάστες (RAICES).

Δεν είναι σαφές ακόμη πόσοι ακριβώς είναι οι γονείς που συμμετέχουν στην απεργία πείνας, η οποία άρχισε την Τετάρτη.

«Εχουμε απελπιστεί»

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων (ICE) απέφυγε να επιβεβαιώσει εάν γίνεται απεργία πείνας ή όχι. Περιορίστηκε ν’ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι σέβεται το δικαίωμα των κρατουμένων να εκφράζουν τις απόψεις τους και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει τιμωρητικό μέτρο σε βάρος τους.

«Εχουμε απελπιστεί, έχουμε κουραστεί να μας φυλακίζουν, θέλουμε να μας αφήσουν ελεύθερους μαζί με τους γιους μας», αναφέρει σε ανοικτή επιστολή προς τα μέσα ενημέρωσης ο «Χόρχε» και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η RAICES. Στην επιστολή αναφέρεται πως ο «Χόρχε» εκφράζεται εξ ονόματος 400 οικογενειών.

Κατά την οργάνωση RAICES, αρκετοί πατέρες κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο κράτησης στην Καρνς, νοτιοανατολικά του Σαν Αντόνιο, ενώ παιδιά αρνούνται να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Περίπου 600 κρατούμενοι συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες, κατά την ίδια πηγή.

Η ιδιωτική εταιρεία GEO Group Inc, η οποία διαχειρίζεται το κέντρο κράτησης στην Καρνς, δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Μας παραπλάνησαν οι Αρχές»

Ορισμένοι από τους μετανάστες λένε ότι παραπλανήθηκαν από τις αμερικανικές αρχές και συμφώνησαν παρά τη θέλησή τους ν’ απελαθούν γιατί αυτό ήταν όρος για να ξαναδούν τα παιδιά τους, κατήγγειλε η RAICES. Aλλοι τόνισαν πως δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο.

Ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε προ ημερών ν’ αναβληθούν επ" αόριστον οι απελάσεις παράτυπων μεταναστών, έπειτα από προσφυγή της ACLU.

Οι άρρενες παράτυποι μετανάστες που κρατούνται στην Καρνς, και οι γυναίκες και τα κορίτσια που κρατούνται στην Ντίλι, στο Τέξας, περιλαμβάνονται στις οικογένειες που επανενώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και προφυλακίστηκαν μαζί με τα παιδιά, σύμφωνα με την οργάνωση RAICES.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει την πολιτική «μηδενικής ανοχής» έναντι της παράτυπης μετανάστευσης στο επίκεντρο της ατζέντας του και έχει διαμηνύσει πως οι παράτυποι μετανάστες που είναι υποψήφιοι ν’ απελαθούν θα παραμένουν έγκλειστοι ως την ολοκλήρωση «των διαδικασιών για την επαναπροώθησή τους».

Η πολιτική αυτή, αφότου τέθηκε σ’ εφαρμογή τον Μάιο, οδήγησε στη σύλληψη και τον διαχωρισμό από τις οικογένειές τους 2.500 παιδιών.

Πολλές από τις οικογένειες αυτές είχαν περάσει παράνομα τα σύνορα με το Μεξικό, άλλες είχαν ζητήσει άσυλο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επανενώθηκαν πάνω από τις μισές οικογένειες, κατόπιν διαταγής δικαστή.