Με το καλημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας στα 470 οι χάλκινοι ολυμπιονίκες μας Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής πήραν κεφάλι (πρώτευσαν στην πρώτη ιστιοδρομία) και διεκδικούν πρόκριση για τους Ολυμπιακούς (τα πρώτα οκτώ πληρώματα) του 2020 αλλά και μετάλλιο. Στην 4η θέση το άλλο ελληνικό πλήρωμα των ανδρών (Παπαυτσόγλου – Ορφανός) ενώ 29ες ήταν οι Μπόζη και Κλωναρίδου στις γυναίκες.

Δεύτερη ευκαιρία

Η εμπειρία του Σπύρου Γιάνναρου έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να εξασφαλίσει την απευθείας πρόκριση στα αυριανά ημιτελικά του σκιφ ελαφρών βαρών (3ος με χρόνο 7.14.39), στη χθεσινή πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κωπηλασίας της Γλασκώβης, η οποία ολοκληρώθηκε με τη μία από τις επτά ελληνικές βάρκες να καταφέρνει να πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά και τις υπόλοιπες να συνεχίζουν στους επαναληπτικούς αγώνες.

Πολύ κοντά στην απευθείας πρόκρισή της στον τελικό του σκιφ έφτασε η Κατερίνα Νικολαΐδου που τερμάτισε στην 3η θέση με χρόνο 7.40.75 ενώ προκρίνονταν τα δύο πρώτα πληρώματα. Θα έχει μια τελευταία ευκαιρία σήμερα (11.48) να μπει στον τελικό αν πλασαριστεί στην πρώτη δυάδα.

Για μια θέση (ήταν τρίτοι) έχασαν την πρόκριση στον ημιτελικό και οι Μαρόκος – Νικολαΐδης στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών και έχουν μια τελευταία ευκαιρία σήμερα (12.18) που θα πρέπει να μπουν στην πρώτη τριάδα του επαναληπτικού. Επίσης σήμερα θα ξαναδοκιμάσουν οι Ασουμανάκη – Αγγελοπούλου στο διπλό σκιφ (ήρθαν τέταρτες, αλλά σήμερα αν μπουν και πάλι στην πρώτη τετράδα πάνε τελικό), οι χρυσοί παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κατηγορία κάτω των 23 Καλανδαρίδης – Στεργιάκας (5οι στο ίδιο αγώνισμα των ανδρών) που θέλουν πλασάρισμα στη τριάδα για ημιτελικό, οι Βόντζου – Εμμανουηλίδου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών των γυναικών (πέμπτες χθες, θέλουν δυάδα σήμερα για τελικό) και η τετράκωπος άνευ πηδαλιούχου με τις Τσαμοπούλου – Μπιτζιαίου – Γεωργούδη – Κυρίδου που επίσης θέλουν από την χθεσινή 5η θέση να μπουν στη δυάδα σήμερα για πρόκριση στον τελικό.

Σκόνταψαν τα κορίτσια

Η πρεμιέρα της Εθνικής Γυναικών στην ενόργανη –επίσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκώβης –στο εντυπωσιακό SSE Hydro δεν συνοδεύτηκε από ΜΕ την καλύτερη δυνατή εμφάνιση. Η ελληνική πεντάδα (Βασιλική Μιλλούση, Αργυρώ Αφράτη, Ιωάννα Ξουλόγη, Βάλια Πλυτά, Ευαγγελία Μονοκρούσου) συγκέντρωσε 139,395 βαθμούς πληρώνοντας το μέτριο ξεκίνημά της στο έδαφος και τον τραυματισμό της Ξουλόγη, σ’ έναν αγώνα χωρίς κανένα περιθώριο λάθους, μένοντας αρκετά πίσω από τις δυνατότητές της.

Ετοιμοι για ολα

Πρεμιέρα με ελπίδες πρόκρισης και σε τελικούς για τα δελφίνια μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης της Γλασκώβης που αρχίζει σήμερα.

«Είναι μια ομάδα που συνδυάζει την εμπειρία αλλά και το νέο αίμα και ήταν αυτός ο σκοπός της ομοσπονδίας, να δώσουμε φέτος την ευκαιρία σε νέα και ελπιδοφόρα παιδιά να πάρουν το βάπτισμα του πυρός σε μια μεγάλη διοργάνωση. Οπως ο Γεωργακόπουλος ή η Παυλοπούλου που είχαν συμμετοχή σε τελικούς στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων και Νεανίδων ή ο Παπαστάμος που είχε πάρει μετάλλιο στα 400 μεικτή στο Ελσίνκι πριν δύο εβδομάδες στην ίδια διοργάνωση. Ετσι διαμορφώσαμε κάποια κριτήρια ώστε τέτοιοι νέοι κολυμβητές να έχουν την εμπειρία της πρώτης φοράς σε μια μεγάλη διοργάνωση ανδρών και γυναικών δένοντας και με τους παλαιότερους» λέει ο ομοσπονδιακός τεχνικός Χρήστος Χούμας που σχετικά με τη διεκδίκηση μεταλλίων συμπληρώνει:

«Στην προηγούμενη διοργάνωση, στο Λονδίνο το 2016, είχαμε δύο μετάλλια: το χρυσό του Βαζαίου στα 200 μεικτή ατομική και το χάλκινο του Χρήστου στα 100 ύπτιο. Ομως είχαμε και τέσσερις τέταρτες θέσεις και για 48 δέκατα του δευτερολέπτου συνολικά χάθηκαν ακόμα 3-4 μετάλλια. Αλλωστε η 4η και η 9η θέση είναι η χειρότερη που μπορεί να πάρεις γιατί μένεις στο νήμα εκτός μεταλλίου ή εκτός πρόκρισης».

Ντεμπούτο στη διοργάνωση, στους πρωινούς προκριματικούς στις 11.30, θα κάνει για την ελληνική αποστολή ο Ανδρέας Γεωργακόπουλος στα 400 ελεύθερο στην ίδια μάλιστα σειρά με τον 33χρονο πλέον συλλέκτη μεταλλίων Ούγγρο Λάζλο Τσεχ (μόνο 23 έχει στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα σε 50άρα πισίνα!). Ακολουθούν η Νόρα Δράκου στα 50 μέτρα ελεύθερο (στόχος ακόμα και ο τελικός έχοντας την 11η καλύτερη επίδοση μεταξύ των 61 αθλητριών που θα συμμετάσχουν), ο Απόστολος Χρήστου (10η επίδοση στους 54 αθλητές), αλλά και οι Νίκος Σοφιανίδης και Γιώργος Σπανουδάκης, όλοι στα 50 μέτρα ύπτιο, ο Γιάννης Καρπουζλής στα 100 μέτρα πρόσθιο και η Αννα Ντουντουνάκη στα 100 μέτρα πεταλούδα (12η στις 41), ενώ τις ελληνικές συμμετοχές θα συμπληρώσει και η εθνική ομάδα (Χρήστου – Βαζαίος – Μελαδίνης – Γκολομέεβ) στη σκυταλοδρομία 4×100 ελεύθερο.

* Με δανεικά γρανάζια ποδηλάτου από Γάλλους, ρούχα από Σκωτσέζους, χωρίς δελτίο συμμετοχής και με νέους φακούς επαφής που θα του συνταγογραφήσει γιατρός λίγο πριν από τον αγώνα (καθώς όλα τα προαναφερόμενα είναι στις αποσκευές του που ακόμα δεν έχουν βρεθεί !) ο Χρήστος Βολικάκης διεκδικεί σήμερα μετάλλιο στο σκρατς στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδηλασίας της Γλασκώβης. Ο Νο 1 στον κόσμο στο συγκεκριμένο αγώνισμα έχει περάσει με τον αδελφό του Ζαφείρη πραγματικό γολγοθά.