Αγώνα δρόμου κάνει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, η οποία καλεί τον έναν μετά τον άλλον τους μάρτυρες στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που διενεργεί για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι από την Περιφέρεια, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αξιωματικοί της Τροχαίας και της Ελληνικής Αστυνομίας συνθέτουν μέχρι τώρα τη δικογραφία που σχηματίζει η εισαγγελική λειτουργός και μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Χθες, στο εισαγγελικό γραφείο βρέθηκε ξανά ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς, ο οποίος παρέδωσε στην εισαγγελέα έγγραφα που θα συνδράμουν την έρευνά της.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ. Στόχος της εισαγγελέως είναι να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων των διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων του Δημοσίου αναμένοντας τόσο την αυτοψία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όσο και την έκθεση του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, που η ίδια όρισε από την πρώτη στιγμή, ώστε να έχει στα χέρια της όλα τα δεδομένα που χρειάζεται πριν καταλήξει στην απόδοση ποινικών ευθυνών και την άσκηση ποινικών διώξεων. Μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν ρόλο στον κρατικό μηχανισμό, η εισαγγελέας θα ζητήσει να ληφθούν καταθέσεις από συγγενείς θυμάτων αλλά και επιζώντες, οι μαρτυρίες των οποίων θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές σε ό,τι αφορά τον τρόπο που λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός τις κρίσιμες ώρες.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΔΣΑ. Στο μεταξύ, ο ΔΣΑ ανέλαβε δράση για την παροχή άμεσης, δωρεάν νομικής συνδρομής προς τους πυρόπληκτους. Κλιμάκιο του ΔΣΑ θα παραμείνει στον Δήμο Μαραθώνα τουλάχιστον ώς τα τέλη Αυγούστου για να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πυρόπληκτους συμπολίτες μας στη σχετική διαδικασία για την κατάθεση των αιτήσεων για παροχή οικονομικής και άλλης βοήθειας. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα εγκατασταθούν στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες στον Δήμο Μαραθώνα, ύστερα από αίτημα του δήμου, δύο δικηγόροι – συνεργάτες του ΔΣΑ για να βοηθήσουν τις υπηρεσίες των δήμων –με όποιον τρόπο κριθεί αναγκαίο από αυτούς –για την έγκαιρη και σωστή παραλαβή και διεκπεραίωση των αιτήσεων.