Πολεμικό αναμένεται να είναι το κλίμα στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στον Μαραθώνα, μετά το ψήφισμα 23 δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι δείχνουν την πόρτα της εξόδου στον δήμαρχο Ηλία Ψινάκη. Στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις έξι το απόγευμα, 12 μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, δεν θα δώσει το «παρών», σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Μαραθώνα. Οπως γνωστοποίησε στους δημοτικούς συμβούλους με επιστολή του, δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση καθώς, όπως περιγράφει, δεν υπάρχει η νομιμότητα για να συγκληθεί το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο με το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή την παραίτηση του δημάρχου. Αλλωστε, το θέμα της ημερήσιας διάταξης, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αιμίλιου Ρεΐσογλου, είναι η έκδοση ψηφίσματος για παραίτηση του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη (πρόσκληση Δημοτικού Συμβουλίου κατόπιν αιτήσεως πλέον του 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών του).

«ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ». Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά, μεσούσης της κρίσης, που ο δήμαρχος Μαραθώνα δεν παρέστη σε αντίστοιχη συνεδρίαση. «Μόλις μιάμιση ημέρα μετά την τραγωδία, στο Δημοτικό Συμβούλιο που ο ίδιος συγκάλεσε, ο δήμαρχος Μαραθώνα δεν παρουσιάστηκε. Αυτή η κίνηση αδιαφορίας ήταν κι ένας από τους λόγους που αποφάσισα να παραιτηθώ. Από την πρώτη εβδομάδα δημαρχίας του το 2014 είχα καταλάβει την ανεπάρκειά του, αλλά δεν θα μπορούσα τότε να παραιτηθώ, καθώς θα ήταν σαν να πρόδιδα τους ανθρώπους του Μαραθώνα που με στήριξαν να εκλεγώ» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η δημοτική σύμβουλος από την παράταξη Πολίτες του Ηλία Ψινάκη και μέχρι πρόσφατα αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας Μαραθώνα, θέση από την οποία παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας το περασμένο Σάββατο, Δήμητρα Λαμπαρού.

Προσθέτει δε πως «προκαλέσαμε αυτή τη συνεδρίαση και για να επιστήσουμε την προσοχή σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση των χρημάτων που προορίζονται για τους πληγέντες, καθώς θέλουμε τη βοήθεια ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης». Η Δήμητρα Λαμπαρού είναι μία από τους 23 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 33 οι οποίοι υπέγραψαν το ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται πως ο δήμαρχος Μαραθώνα είναι επικίνδυνος για την περιοχή. Υπενθυμίζεται πως το υπογράφουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι των αντιπολιτευτικών παρατάξεων καθώς και επτά σύμβουλοι από την παράταξη Ψινάκη.

«Δεν είναι απλά ένας ανίκανος δήμαρχος. Είναι πλέον ένας επικίνδυνος δήμαρχος για τον τόπο μας (…). Ο νόμος, καλώς ή κακώς, δεν μας παρέχει τη δυνατότητα οιασδήποτε μορφής καθαίρεσης ενός δημάρχου από τα καθήκοντά του. Βασιζόμαστε στην ευθιξία του, αν μπορεί να τη βρει έστω και την ύστατη στιγμή. Με το συγκεκριμένο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα καθιστά τον Ηλία Ψινάκη ανεπιθύμητο και άκρως επικίνδυνο ακόμη και για τη σωματική υγεία των πολιτών του δήμου μας και τον καλεί να παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου» αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στο κείμενο που υπέγραψε η πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων.