Σήμερα λέω να σας διηγηθώ μια ιστορία από τη ζούγκλα του εκδοτικού κόσμου. Προ ημερών έναmailλέγεται ότιεμφανίστηκε στα εισερχόμενα των εργαζομένων και των προμηθευτών της εταιρείας Δημοκρατικός Τύπος του Γιάννη Φιλιππάκη. Τι έλεγε τοmail; Οτι μπροστά στον όγκο των οφειλών προς τρίτους η εταιρεία αναγκάζεται να προσφύγει στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Τι το ήθελε τοmail,θα αναρωτηθείτε. Προφανώς για να εξασφαλίσει τη συναίνεση της πλειοψηφίας των πιστωτών.

Στάσεις

Ώς εδώ όλα καλά, θα πείτε. Δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που δεν τα κατάφερε τον καιρό της κρίσης. Αν πάλι το δείτε από την όχθη των πιστωτών, όμως, όλα κακά. Κι αυτό αφού από τη στιγμή που ο όμιλος κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αυτομάτως και για ένα τρίμηνο τίθεται σε καθεστώς προστασίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σταματάει να πληρώνει, χωρίς να έχει συνέπειες.

Κούρεμα

Λέτε να ευδοκιμήσει η αίτηση υπαγωγής; Χλωμό, λένε οι γνώστες. Οπως και να το κάνεις όμως οι πιστωτές –αλλά και οι εργαζόμενοι που έκαναν και σχετική ανακοίνωση –έχουν θορυβηθεί. Για πολλούς λόγους. Πάμε όμως και λίγο στα πολιτικά: επί αρκετούς μήνες οι εφημερίδες του εν λόγω ομίλου κρατούσαν φιλική στάση απέναντι στην κυβέρνηση. Κάποιοι τώρα στη ΝΔ συνδέουν απ’ ό,τι μαθαίνω αυτή τη συμπεριφορά με την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Λέτε; Κάτι ακόμη: ελπίζω η αίτησηνα μη συνοδευτεί –όπως ακούγεται –από κούρεμα οφειλών με τέτοιον τρόπο που να την πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

Εγγύηση

Τελευταίο: οι πληροφορίες λένε ότι ένα από τα περιουσιακά στοιχεία που βάζει ως εγγύηση η εταιρεία Δημοκρατικός Τύπος προκειμένου να υπαχθεί στονσ εξωδικαστικό συμβιβασμό είναι και οι τίτλοι των εντύπων που της ανήκουν: «Δημοκρατία», «Espresso» και «Ορθόδοξη Αλήθεια». Για την«Espresso»όμως μάλλονυπάρχει ένα θεματάκι. Γιατί, αν δεν κάνω λάθος, είναι σε εξέλιξηπροκαταρκτική έρευνα που διερευνάτο καθεστώς κάτω από το οποίο πέρασε ο εν λόγω τίτλος από τον φυγόδικο επιχειρηματία Πέτρο Κυριακίδη.Σύμφωνα μάλιστα με μια πληροφορία ο τίτλος έχει νοικιαστεί για δέκα χρόνια. Αν αυτό ισχύει, τότε είναι δύσκολο να μπει εγγύηση για τα επόμενα δέκα από τη στιγμή που δεν θα ανήκει στην εταιρεία που σήμερα τον διαχειρίζεται.

Σιωπητήριο

Κουίζ: είναι οικολόγος, είναι υπουργός, μιλάει συχνά, είναι και επιθετικός ενίοτε στις παρεμβάσεις του. Εσχάτως όμως, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Κι όμως: οι πυρκαγιές και η τραγωδία τέμνονται με τις ευαισθησίες του. Πού να είναι άραγε, αναρωτιούνται πολλοί και κάποιοι εξ αυτών και ομοϊδεάτες του.

Επίσκεψη στο Μαξίμου

Χρήστος ΖερεφόςκαιΕυθύμιος Λέκκαςτώρα, πέρασαν χθες την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και συνάντησαν τονΑλέξηΤσίπρα. Το πόσο είχε ανάγκη αυτή τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός με τους δύο λαμπρούς επιστήμονες, επικοινωνιακά, φαίνεται από το γεγονός πως ο ίδιος έσπευσε να το γνωστοποιήσει στοTwitter. Για να μην ανοίγει η όρεξη δε σε κάποιους να θυμίσω πωςΛέκκαςκαιΖερεφόςδεν είναι κοντά στα συριζαϊκά πεπραγμένα, πολιτικά εννοώ. Ο μενΛέκκαςανήκε για χρόνια στο εκσυγχρονιστικό κλίμα των καθηγητών και ο δεΖερεφόςήταν δέκατος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ το καραμανλικό 2007.

Ηθική και πολιτική

Στη γραμμή Κινήματος Αλλαγής χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του νέου φορέαΠαύλος Χρηστίδης. Πριν πω τι είπε, να σας ενημερώσω πως οι πηγές μου στο ΚΙΝΑΛ εκτιμούν πως εκλογές δεν θα έχουμε πριν από τον Ιανουάριο του 2019. Επίσης, θεωρούν με μια φωνή πως πρέπει να επιμείνουν πως για την πρόσφατη τραγωδία όλοι στην κυβέρνηση είναι στο κάδρο των ευθυνών, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη θέλει και παραιτήσεις από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. ΟΧρηστίδηςδε, πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας χθες στον ΣΚΑΪ κάτι που μου άρεσε: «Υπάρχει και το ηθικό κομμάτι της πολιτικής, πέρα και πάνω από κόμματα».