Κι αίφνης στο φόντο της ανείπωτης τραγωδίας και καθώς η αντιπαράθεση οξύνεται, ένα νέο επεισόδιο προστέθηκε στο πολιτικό τερέν. Σφοδρό και ιδεολογικό, παρότι εκκινεί από τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή. Πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και ΚΚΕ λοιπόν. Αφορμή, η μη ψήφιση από τον Περισσό της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων και τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων. «Στάχτη στα μάτια του κόσμου» και «άνθρακες ο θησαυρός». Ετσι τα χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι η πολύνεκρη πυρκαγιά στην Αττική ήταν ένα «προσχεδιασμένο έγκλημα με διαχρονικές ευθύνες από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Για τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, πως είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου. Σημείωσε ότι με ευθύνη του κράτους πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές στο 100%. Και από εκεί ξεκίνησε ένας σφοδρός πόλεμος αφού η κυβέρνηση αλλά και δημοσιολόγοι της επιρροής της επιτέθηκαν στο ΚΚΕ, λέγοντας πως δεν δείχνει συναίνεση έστω σε ανακουφιστικά μέτρα για τους πυρόπληκτους και αυτό γιατί το ΚΚΕ διατρέχει μια στυγνή, αντι-ΣΥΡΙΖΑ λογική.

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΚΚΕ, βέβαια, περιγράφουν όλες τις πρωτοβουλίες ως κοροϊδία και βλέπουν τη λύση μόνο με 100% αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις ζημιών και με έναν συνολικότερο σχεδιασμό προστασίας από τις πυρκαγιές. Ακόμη πιο οργισμένα, τα στελέχη του Περισσού βλέπουν ως τουλάχιστον άστοχο, την ίδια ώρα που δεν έχουν καταμετρηθεί οι νεκροί και με τόσες διαδοχικές κυβερνητικές ευθύνες, η συζήτηση να μετατοπίζεται στο πώς χειρίστηκε το ΚΚΕ το θέμα των τροπολογιών. Πολύ περισσότερο όταν στελέχη του και φορείς προσκείμενοι σε αυτό έτρεξαν αμέσως για έμπρακτη βοήθεια και συμπαράσταση στις πληγείσες περιοχές.