Το Ισραήλ διακόπτει τις παραδόσεις καυσίμων και φυσικού αερίου στη Λωρίδα της Γάζας από σήμερα Πέμπτη, σε αντίποινα για τους εμπρησμούς που προκαλούνται από τους αυτοσχέδιους μηχανισμούς τους οποίους κατευθύνουν Παλαιστίνιοι με μπαλόνια και χαρταετούς στην ισραηλινή επικράτεια, γνωστοποίησε η ισραηλινή κυβέρνηση.

Ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του την Τετάρτη, αναφέρει ότι διέταξε ν’ ανασταλούν οι παραδόσεις καυσίμων στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του συνοριακού σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ μέχρι νεοτέρας.

«Η απόφαση αυτή πάρθηκε μπροστά στη συνέχιση του τρόμου των εμπρηστικών μπαλονιών και των ταραχών κατά μήκος του (συνοριακού) φράκτη», αναφέρει η ανακοίνωση του Λίμπερμαν, χρησιμοποιώντας τον κυβερνητικό όρο για το τείχος διαχωρισμού στα σύνορα.

Τα μπαλόνια και οι χαρταετοί

Επί τέσσερις μήνες από την 30ή Μαρτίου και μετά, κάθε Παρασκευή γίνονται διαδηλώσεις στα σύνορα, η ένταση των οποίων έχει μειωθεί κατά τι, όμως οι οργανωτές τους λένε πως θα συνεχιστούν ωσότου το Ισραήλ άρει τον αυστηρό αποκλεισμό που επιβάλλει στον θύλακα.

Τουλάχιστον 155 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων αυτών. Εχει επίσης σκοτωθεί ισραηλινός στρατιώτης.

Παράλληλα με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, έχουν προκληθεί πυρκαγιές σε αγροτικές, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις εξαιτίας χαρταετών και μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς που κατευθύνουν στην άλλη πλευρά των συνόρων μαχητές από τη Γάζα.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ήδη αντιδράσει στους εμπρησμούς, απαγορεύοντας τη διέλευση διαφόρων εμπορευμάτων, που διατείνεται ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητα, από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στη Λωρίδα της Γάζας.