Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Τουρκίας να βάλει τέλος στις «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Αφρίν, πρώην προπύργιο κουρδικής οργάνωσης ανταρτών στη βόρεια Συρία, κατηγορώντας την Αγκυρα ότι «κλείνει τα μάτια» μπροστά στις ωμότητες που διαπράττονται.

Σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση υπογραμμίζει ότι οι κάτοικοι της Αφρίν «υφίστανται πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες διαπράττονται στην πλειονότητά τους από συριακές ένοπλες δυνάμεις που εφοδιάζονται και εξοπλίζονται από την Τουρκία».

«Αυτές οι παραβιάσεις, μπροστά στις οποίες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κλείνουν τα μάτια, συμπεριλαμβάνουν αυθαίρετες κρατήσεις, καταναγκαστικές εξαφανίσεις, κατασχέσεις αγαθών και λεηλασίες», αναφέρει η ΜΚΟ στην έκθεσή της.

Ο τουρκικός στρατός, με την υποστήριξη ομάδων σύρων ανταρτών που εξοπλίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν από την Αγκυρα, κατέλαβε την περιοχή της Αφρίν τον Μάρτιο, έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση που διήρκεσε δύο μήνες και οδήγησε σε μαζική έξοδο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Σκοτώθηκαν πολλές δεκάδες πολίτες

Η επιχείρηση αυτή, που βαπτίστηκε «Κλάδος Ελαίας», είχε στόχο να ξεριζωθούν από την Αφρίν οι δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, αλλά χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Αγκυρα.

Μολονότι η τουρκική κυβέρνηση αρνείται πως στοχοποίησε αμάχους, πολλές δεκάδες πολίτες σκοτώθηκαν σε τουρκικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τουρκικές αρχές είχαν διαβεβαιώσει τον Μάρτιο ότι διενεργούν έρευνες για τις καταγγελλόμενες λεηλασίες ευρείας κλίμακας, οι οποίες διαπράχθηκαν από ένοπλες συριακές οργανώσεις που είχαν ταχθεί στο πλευρό των δυνάμεων της Αγκυρας όταν καταλήφθηκε η πόλη Αφρίν, τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τούρκοι στρατιωτικοί και σύμμαχοί τους σύροι αντάρτες έχουν «επιτάξει σχολεία» στην Αφρίν, εμποδίζοντας πολλές χιλιάδες παιδιά να συνεχίσουν τη μόρφωσή τους.

«Επιδείνωσαν τα δεινά των κατοίκων»

«Η έφοδος και η επιβολή κατοχής από τον τουρκικό στρατό επιδείνωσαν τα δεινά των κατοίκων της Αφρίν, που είχαν ήδη υποφέρει από την πολυετή φονική σύρραξη» στη Συρία, επισημαίνει η Λιν Μααλούφ, επικεφαλής της διεύθυνσης ερευνών για τη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Αμνηστίας, σε σχόλιό της που συμπεριλήφθηκε στην έκθεση.

Η ΜΚΟ προτρέπει σθεναρά την Αγκυρα να «βάλει χωρίς καθυστέρηση τέλος στις παραβιάσεις», σημειώνοντας πως η Τουρκία, ως «δύναμη κατοχής», είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των κατοίκων και την επιβολή της τάξης στην Αφρίν.

Πριν από την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», η Τουρκία είχε πραγματοποιήσει ακόμα μια επιδρομή στη βόρεια Συρία, για ν’ απωθήσει τόσο δυνάμεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) όσο και – κυρίως για την Αγκυρα – των YPG από περιοχές των τουρκοσυριακών συνόρων.