Και το αλαλούμ συνεχίζεται… Δέκα ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρος ο αριθμός ούτε των νεκρών αλλά ούτε και των αγνοουμένων. Τώρα, η Πυροσβεστική ανακοινώνει 80 ταυτοποιημένους νεκρούς, εκ των οποίων οι 76 ταυτοποιήθηκαν μέσω DNA από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των αγνοουμένων, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, ανέρχεται σε οκτώ άτομα, χωρίς να γνωρίζει κανείς τόσες ημέρες μετά τα ονόματα όσων περιλαμβάνονται στη λίστα των αγνοουμένων. Κι όμως, τα… μαθηματικά φαίνεται να μη βγαίνουν καθώς μόλις τέσσερις ημέρες νωρίτερα ο ίδιος φορέας είχε ανακοινώσει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 59 ταυτοποιήσεις νεκρών και εκκρεμούσε η ταυτοποίηση άλλων 28 σορών, ενώ στον μακάβριο αριθμό των νεκρών προστίθεντο και οι τέσσερις νοσηλευόμενοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι οποίοι είχαν καταλήξει. Συνολικός αριθμός: 91 νεκροί.

Σε ό,τι αφορά τις σορούς, πάντα βάσει των ανακοινώσεων της Πυροσβεστικής, αυτές είναι 87, πράγμα που σημαίνει ότι απομένουν 11 σοροί, στις οποίες αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες η ταυτοποίηση. Και εδώ πάλι τα… κουκιά δεν βγαίνουν, καθώς ακόμη και εάν οι οκτώ επίσημα αγνοούμενοι –στους οποίους δεν περιλαμβάνεται ο άνδρας το πτώμα του οποίου βρέθηκε τη Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή στο Κόκκινο Λιμανάκι –ταυτοποιηθούν, τρεις σοροί παραμένουν στα αζήτητα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άτομα τα οποία ουδέποτε δηλώθηκαν αγνοούμενα, καθώς κανείς δεν τα αναζητεί.

Ολο αυτό το μπάχαλο και μέχρι η κυβέρνηση να αποφασίσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους νεκρούς και τους αγνοουμένους είναι βέβαιο ότι θα δυσκολέψει ακόμη και τους ιστορικούς του μέλλοντος καθώς δεν θα μπορέσουν να αποφανθούν, βασιζόμενοι στις ανακοινώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, πόσοι τελικά ήταν οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής.

Ενα ακόμη πτώμα ανασύρθηκε χθες από τη θαλάσσια περιοχή στο Καβούρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σορός, που εντοπίστηκε από ταχύπλοο που έπλεε κοντά στις νησίδες Φλέβες, με προορισμό την Αίγινα, ανήκει σε γυναίκα, ηλικίας 40 – 50 ετών και φέρει εκτεταμένα εγκαύματα. Η σορός μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο, όπου θα εξεταστεί και θα διαπιστωθεί εάν πρόκειται για μία ακόμη νεκρή από τη φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής.

Χθες, πάντως, ανάμεσα στις σορούς που ταυτοποιήθηκαν ήταν και αυτή του Παναγιώτη Χαμηλοθώρη, τον οποίο αναζητούσαν από τη Δευτέρα τα μέλη της οικογένειάς του. Υπενθυμίζεται πως ο 29χρονος επέστρεφε από τη δουλειά στο σπίτι στον Μαραθώνα, όταν εγκλωβίστηκε στη φωτιά. Την είδηση της ταυτοποίησης ανακοίνωσε μέλος της οικογένειας το οποίο σε ανάρτησή του ανέφερε: «Δυστυχώς σήμερα ταυτοποιήθηκε και το δικό μας το παιδί. Οι γονείς μας, η αδερφή μου Κατερίνα και εγώ ευχαριστούμε όλους τους συγγενείς, φίλους, γνωστούς, αγνώστους και τα ΜΜΕ για τη συμπαράσταση που μας έδειξαν αυτές τις μέρες. Θα αποχαιρετήσουμε τον Παναγιώτη μας αύριο, παρακαλούμε όμως να κατανοήσετε πως θέλουμε αυτές οι στιγμές να παραμείνουν αυστηρά ιδιωτικές, μόνο μεταξύ συγγενών και φίλων. Αντί στεφάνων θα θέλαμε να δοθούν δωρεές υπέρ του Λύρειου Ιδρύματος. Μακάρι να είμαστε η τελευταία οικογένεια που θρηνεί τον άνθρωπό της εξαιτίας της παντελούς έλλειψης συντονισμού, σχεδιασμού και κυρίως της έλλειψης κοινού νου των ανθρώπων που κατέχουν θέσεις ευθύνης».

Συναγερμός σε Εύβοια, Πάρο και Ζάκυνθο

Συναγερμός σήμανε χθες το μεσημέρι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τρεις μεγάλες δασικές πυρκαγιάς που ξέσπασαν στην Εύβοια, στην Πάρο και στη Ζάκυνθο και μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν τεθεί υπό έλεγχο.

Η πυρκαγιά που προβλημάτιζε ιδιαίτερα την Πυροσβεστική είναι αυτή της Ζακύνθου, η οποία ξέσπασε 20 λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα σε χαράδρα στη θέση Βροντόνερο, στην περιοχή Καλαμάκι, και αμέσως πήρε διαστάσεις. Εξετάζονται οι μαρτυρίες κατοίκων, οι οποίοι έκαναν λόγο για δύο ταυτόχρονες εστίες. Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ήταν μέτριας έντασης και μέχρι αργά το βράδυ το μέτωπο βρισκόταν σε δύσβατη περιοχή και δεν απειλούσε το χωριό Καλαμάκι ή κάποιον οικισμό. Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκε αμέσως ένα ελικόπτερο καθώς και δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τέσσερα οχήματα και οκτώ πυροσβέστες, οι οποίες στη συνέχεια ενισχύθηκαν.

Νωρίτερα είχαν ξεσπάσει άλλες δύο φωτιές. Στις 4.30 το μεσημέρι στην Εύβοια σε πευκοδάσος στο όρος Καντήλι, στην περιοχή Νεροτριβιά, βόρεια των Πολιτικών, χωρίς ωστόσο να απειλήσει κατοικημένη περιοχή. Το κύριο βάρος της κατάσβεσης ανέλαβαν επίγειες δυνάμεις.

Μεγάλη φωτιά όμως ξέσπασε λίγο αργότερα και στην περιοχή Ασπριές στο κέντρο της Πάρου κατακαίγοντας έκταση με χαμηλή βλάστηση. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν χθες δυσχέραναν το έργο της κατάσβεσης. Στην περιοχή έσπευσε ελικόπτερο ενώ από τη φωτιά δεν κινδύνευσε κατοικημένη περιοχή. Μάλιστα, από τις 8 χθες το βράδυ στο σκοτάδι παρέμεινε για αρκετές ώρες τόσο το νησί της Πάρου όσο και η Αντίπαρος, με πληροφορίες να κάνουν λόγο πως η διακοπή μπορεί να οφείλεται και στην πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα.