Η ευαγγελική ρήση «παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο» αποτυπώνει πλήρως την κυβερνητική στρατηγική που έχει στον πυρήνα της τη μη ανάληψη πολιτικών ευθυνών, ενώ από χθες το βράδυ προβάλλεται ως κεντρικό επιχείρημα ότι υπάρχουν σοβαρά στοιχεία, όχι απλά ενδείξεις, για εμπρησμό στην Ανατολική Αττική (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 12).

Και ενώ πληθαίνουν οι φωνές για παραιτήσεις με την τραγωδία στο Μάτι, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να κινείται στη γραμμή ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης, η οποία ξεκίνησε την αντεπίθεσή της με τη χθεσινοβραδινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα, στο κάδρο της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας έχει τεθεί και το επιχείρημα ότι όλα τα δεινά έχουν ξεκινήσει από την αυθαίρετη δόμηση στην περιοχή. Η επιλογή αυτή γίνεται σε μια χρονική στιγμή που από πολλές πλευρές διατυπώνεται η φράση ότι η παραίτηση δεν είναι μόνο θέμα αριθμού νεκρών, αλλά ήθους, φιλότιμου και ευθύνης. Ο Νίκος Τόσκας, όταν του ετέθη το ερώτημα των πολιτικών ευθυνών, είπε ότι για λόγους συνειδησιακούς, και όχι λαθών, έθεσε την επομένη της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που δεν την έκανε δεκτή, με το επιχείρημα ότι είναι ώρα πάλης και μάχης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, ενώ κλιμακώνεται η οργή της κοινής γνώμης για τους χειρισμούς της κρατικής μηχανής, η κυβερνητική γραμμή είναι στη λογική ότι για την πυρκαγιά φταίνε ουσιαστικά η άναρχη δόμηση και οι πολεοδομικές παραβάσεις. Αυτό είχε γίνει επί της ουσίας και στην πρόσφατη τραγωδία στη Μάνδρα με τους 21 νεκρούς από τις πλημμύρες, όπου μετά την έρευνα που έγινε από την Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης δόθηκε ως εξήγηση πως ευθύνονται οι αυθαιρεσίες, οι αγκυλώσεις και οι γραφειοκρατικές εμμονές.

Η συγκεκριμένη θεωρία είχε αρχίσει δειλά δειλά να προωθείται ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης στο Διαδίκτυο από αρκετούς προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χθες προβλήθηκε και επίσημα από κυβερνητικούς παράγοντες.

Επίσης, ουδείς από τους υπουργούς που έχουν μιλήσει δημόσια μέχρι στιγμής, όπως ο Νίκος Τόσκας, ο Χρήστος Σπίρτζης (Υποδομών), ο Πάνος Σκουρλέτης (Εσωτερικών) και ο Πάνος Καμμένος (Αμυνας), δεν θεώρησε ότι έγινε κάτι λάθος.

Επισήμως από χθες το βράδυ, σε συνέχεια και της αναφοράς του Πρωθυπουργού το βράδυ της Δευτέρας για «ασύμμετρο φαινόμενο» και του προβληματισμού του για τις πολλές εστίες πυρκαγιάς, η κυβερνητική θεωρία έχει στο επίκεντρό της τον εμπρησμό και τη σημείωση περί εγκληματικής ενέργειας.

Ο Δραγασάκης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης ανέλαβε με χθεσινή του δήλωση να αναδείξει το στίγμα της κυβερνητικής γραμμής.

«Τα πρόσφατα γεγονότα όμως μας υπενθυμίζουν, με τον πλέον δραματικό τρόπο, ότι η χώρα μας και οι πολίτες μας είναι ευάλωτοι σε φυσικές καταστροφές. Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκε η χώρα, αντί να θωρακίζει, λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής των κινδύνων, ενώ η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις απαιτήσεις» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Δραγασάκης.

Επίσης, συνδυάζοντας τον στόχο της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, αναφερόμενος στο Μάτι, υπογραμμίζει: «Η παθητική αποδοχή των τετελεσμένων, η κοινωνική νομιμοποίηση της αυθαίρετης και χωρίς συλλογική ευθύνη δόμησης, ο συμβιβασμός με τις παθογένειες του παρελθόντος και τα συμφέροντα που τις συντηρούν είναι μια παγίδα, εάν δεν υπάρξει ένας ριζικός επανασχεδιασμός που θα αίρει τις αιτίες των προβλημάτων».

Ο Καμμένος. Ακόμα και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας που επισκέφθηκε το Μάτι και προκάλεσε την οργή για όσα είπε, οχυρώθηκε πίσω από την άποψη ότι «δεν υπήρχε καλύτερο σχέδιο, φταίνε οι αυθαιρετούχοι» και στο πλαίσιο αυτό είπε στο BBC για το «έγκλημα της αυθαίρετης δόμησης που δεν άφησε ελεύθερη οδό διαφυγής», ενώ –σε μια πρωτοφανή κίνηση που προκάλεσε πλήθος αρνητικών μηνυμάτων και σχολίων ακόμα και εντός κυβέρνησης –επέρριψε ευθύνες στους κατοίκους!

Ο Σπίρτζης. Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης αθώωσε περιφέρεια, κράτος και δημάρχους, υπερασπίστηκε την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, επέρριψε ευθύνες στη μοιραία, όπως τη χαρακτήρισε στο ΑΠΕ, άναρχη δόμηση και προανήγγειλε μιλώντας στην ΕΡΤ («Αλλη διάσταση») έρευνα για τις πολεοδομικές άδειες στο Μάτι.

Ο Σκουρλέτης. Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, αν και είπε ότι η παραίτηση πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή πάνω στο τραπέζι και δεν υπάρχει υπουργός που να μην πέρασε από το μυαλό του αυτή η σκέψη, σημείωσε (Real FM) ότι δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Και αυτός, αφού μίλησε για τον άναρχο σχεδιασμό, αποποιήθηκε τις ευθύνες, λέγοντας ότι η Πολιτική Προστασία με την Πυροσβεστική δεν είναι στο υπουργείο Εσωτερικών, αλλά υπάγονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.