Γερμανοί υπουργοί χαιρέτισαν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών για το εμπόριο.

Μετά τη συνάντηση του με τον Γιούνκερ ο Τραμπ συμφώνησε να μην επιβάλουν οι ΗΠΑ δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων για όσο διάστημα διαρκούν οι συνομιλίες για την εξάλειψη των εισαγωγικών δασμών, των κρατικών ενισχύσεων και άλλων φραγμών στο διμερές εμπόριο.

Δεν έγινε πάντως σαφές εάν οι δασμοί που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνιο από την κυβέρνηση Τραμπ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγεται στις ΗΠΑ από την ΕΕ, καθώς και οι δασμοί που επέβαλαν οι Βρυξέλλες σε αντίποινα, θα αρθούν αμέσως ή όχι.

«Δεν πρόκειται ακόμη για το επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως καθιστά πιο πιθανή από πριν μια θετική έκβαση στην όλη συζήτηση μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο και τον προστατευτισμό», δήλωσε ο Χάικο Μάας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Σεούλ.

«Η Αμερική και η Ευρώπη δεν είναι αντίπαλες (…) Είμαστε εταίροι και σύμμαχοι με κοινές αξίες και συμφέροντα», τόνισε ο Μάας, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν για να αρθούν οι άδικες εμπορικές πρακτικές και για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Η απάντηση στο “Πρώτα η Αμερική” μπορεί να είναι μόνο: Η Ευρώπη Ενωμένη», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμαϊερ εμφανίστηκε πιο ενθουσιώδης, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «σημαντική πρόοδο» που θα βοηθήσει στην αποφυγή εμπορικού πολέμου και θα σώσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας. «Καταπληκτικό για την παγκόσμια οικονομία», ανήρτησε σε μήνυμά του στο Twitter.

Το εμπορικό επιμελητήριο DIHK χαιρέτισε με επιφυλακτικότητα τη συμφωνία, προσθέτοντας ωστόσο ότι το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα δεν έχει αποκλειστεί εντελώς.

«Πρότειναν λύσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις», ανακοίνωσε το DIHK.