Ο Αλεξάντρ Μπεναλά, ο πρώην συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου που πλήττει τις γαλλικές αρχές, παραδέχεται την Πέμπτη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde» ότι έκανε «ένα λάθος», καταγγέλλοντας ωστόσο ταυτοχρόνως ότι χρησιμοποιήθηκε ως «ο αδύναμος κρίκος» για να επιτεθούν κάποιοι στον πρόεδρο Μακρόν.

«Δεν αισθάνομαι ότι πρόδωσα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αισθάνομαι ότι έκανα μια μεγάλη βλακεία. Και ότι έκανα ένα λάθος. Ομως αυτό το λάθος είναι μεγαλύτερο από πολιτικής άποψης: δεν θα έπρεπε ποτέ να έχω πάει σε αυτήν τη διαδήλωση ως παρατηρητής, επίσης θα έπρεπε να έχω παραμείνει πίσω», δηλώνει όσον αφορά τη βία που κατηγορείται ότι άσκησε σε διαδηλωτές την Πρωτομαγιά στο Παρίσι.

Οσον αφορά τα γεγονότα, για τα οποία δηλώνει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, ο Μπεναλά σημειώνει επίσης: «Δεν είμαι υπέρ των θεωριών συνομωσίας, πράγματι. Οσον αφορά όμως αυτό που συνέβη μετά, διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Υπήρχε από την αρχή μια βούληση για επίθεση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό είναι απολύτως σίγουρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόθεση που αποκαλύφθηκε από την Le Monde στις 18 Ιουλίου χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή «για να πιάσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον γιακά. Εγώ προσέφερα τη δίοδο για να τον πετύχουν, ήμουν ο αδύναμος κρίκος».

«Προσπάθησαν να με πετύχουν, να με σκοτώσουν και αυτή ήταν επίσης η ευκαιρία να πετύχουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Μπεναλά, «αυτοί που έβγαλαν αυτήν την πληροφορία είναι (πρόσωπα) σημαντικού επιπέδου (…) πολιτικοί και αστυνομικοί. Και δεν πιστεύω ο (υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ) Κολόμπ, στον οποίο έχω εμπιστοσύνη, γι’ αυτόν δεν είμαι τίποτα. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν γύρω του που θα μπορούσαν…».

Από την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος και η κυβέρνηση δέχονται πιέσεις στο πλαίσιο του σκανδάλου που ονομάστηκε «Μπεναλάγκεϊτ» και ανάγκασε τις αρχές να ξεκινήσουν πολλές: μια δικαστική, μια της Γενικής Επιθεώρησης της Εθνικής Αστυνομίας, όπως και έρευνας από τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου.

Τα ερωτήματα που τίθενται αφορούν τον ρόλο του Μπεναλά και τις αρμοδιότητές του όταν εργαζόταν στο προεδρικό μέγαρο, όπως και την τιμωρία που του επιβλήθηκε μυστικά όταν έγιναν γνωστές οι ενέργειές του αυτές την Πρωτομαγιά χωρίς ωστόσο αυτές να καταγγελθούν στις αρμόδιες αρχές της δικαιοσύνης.

Η απάντηση του Γάλλου προέδρου

«Πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό», δήλωσε την Πέμπτη για την υπόθεση Μπεναλά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο AFP κατά τη διάρκεια μετακίνησής του στη νοτιοδυτική Γαλλία, μετά την σπάνια σε δριμύτητα από έναν πρόεδρο της Δημοκρατίας επίθεση που εξαπέλυσε την Τετάρτη στα μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας τα ότι έχουν «πει πολλές βλακείες» γι’ αυτήν την υπόθεση.

«Είπα ό,τι είχα να πω, δηλαδή ότι πιστεύω ότι πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Και ότι για πολλούς πρόκειται για μια τρικυμία εν κρανίω», πρόσθεσε επίσης την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφο του AFP, προτού συναντήσει μια αντιπροσωπεία αγροτών.

«Εμένα αυτό δεν με αγγίζει πολύ, μην ανησυχείτε, να, είμαι εδώ μαζί με τους συμπολίτες μου», πρόσθεσε ο Μακρόν, ο οποίος για πέντε λεπτά χαιρετούσε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο δημαρχείο της Καμπάν, προτού βγάλει και σέλφι με προσκόπους.

Κάποιος από το πλήθος του φώναξε: «Καλημέρα Μανού!» και ο πρόεδρος του απάντησε με χαμόγελο: «Α, όχι, μην με προκαλείτε!».

Στις 18 Ιουνίου σε έντονη συζήτηση που είχε με έναν έφηβο που τον φώναξε «Μανού», ο Μακρόν του απάντησε: «Εσύ να με φωνάζεις κύριο πρόεδρο της Δημοκρατίας ή κύριο. Σύμφωνοι;».

«Την ημέρα που θα θελήσεις να κάνεις επανάσταση, να φροντίσεις πρώτα να έχεις πάρει δίπλωμα και να μπορείς να συντηρήσεις μόνος τον εαυτό σου, σύμφωνοι; Και τότε να πας να κάνεις μάθημα στους άλλους», είπε επίσης ο Μακρόν στον έφηβο, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη.