«Η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει ευθύνες για την πυρκαγιά στο Μάτι γιατί από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν, την Κυριακή, η Ρένα Δούρου ήταν στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής. Ούτε ο κρατικός μηχανισμός επέδειξε ολιγωρία, ούτε έκανε λάθη, γιατί εκείνη την ημέρα είχε ρίξει όλο το βάρος του στη μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα, ενώ παράλληλα εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και στον Κάλαμο και στον νέο Βουτζά, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα». Οι παραπάνω δηλώσεις ανήκουν στον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, είπε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι κανείς δεν φταίει για την εθνική τραγωδία που έληξε τη χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Σπίρτης κατήγγειλε τα ΜΜΕ για τις μεταδόσεις τους, ενώ επιχείρησε να αποδώσει και το σύνολο της ευθύνης στην άναρχη δόμηση και τις πολεοδομικές παραβάσεις. Το ερώτημα είναι το κράτος και πάλι δεν είναι αυτό που ευθύνεται για την ανοχή τέτοιων φαινομένων και τελικά τη νομιμοποίηση τους;

Τη στιγμή που η χώρα μετρά πάνω από 80 νεκρούς, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων ενώ πάνω από 50 άνθρωποι είναι στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υποδομών «νίπτει τας χείρας του» και αθωώνει κυβέρνηση, περιφέρεια και δημάρχους, λέγοντας ότι και οι τελευταίοι κινήθηκαν με βάση τις δυνατότητες που είχαν και τις αρμοδιότητές τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε μια ημέρα που υπήρχε τόσο μεγάλη ένταση των ανέμων, το ερώτημα που τίθεται είναι «γιατί ξέσπασαν τόσες φωτιές σε τόσο μικρό διάστημα;», παραπέμποντας προφανώς στη θεωρεία της «ασύμμετρης απειλής» με στόχο την πλήρη αθώωση κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος στην έως τώρα στάση της ΝΔ και των στελεχών της, εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσουν την ίδια στάση και τις επόμενες ημέρες και να μην παρασυρθούν από συγκεκριμένα ΜΜΕ και συγκεκριμένα πρόσωπα που έσπευσαν να αποδώσουν ευθύνες από την πρώτη στιγμή, ενώ οι νεκροί δεν έχουν ταφεί ακόμα. Σπεύδοντας μάλιστα να καταγγείλει και αυτός με τη σειρά του τα ΜΜΕ, ο κ. Σπίρτζης συμπληρώνει: εκτός κι αν «τα ΜΜΕ αυτά ήταν σε ανοικτή γραμμή με τη ΝΔ ή αν υπήρχε κάποιο σχέδιο μεταξύ τους».

Αυτοί που μας καταγγέλλουν είναι οι ίδιοι που διαμαρτύρονταν όταν προσλήφθηκαν 2.500 άτομα στη δασοπυρόσβεση, επισήμανε και διερωτήθηκε: «φανταστείτε να μην είχαν γίνει αυτές οι προσλήψεις».

Ο υπουργός Υποδομών που επισκέφτηκε την Πέμπτη τις πληγείσες περιοχές στην Ανατολική Αττική, χαρακτήρισε «μοιραία» την άναρχη δόμηση και τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι Αττικής.

Διευκρινίζοντας την εντολή που έδωσε στα συνεργεία των μηχανικών, που κάνουν τις αυτοψίες, να ελέγξουν τις άδειες όλων των κτιρίων που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από τη θάλασσα, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι στην περιοχή έχουμε κτίσματα πολλά από τα οποία είναι πολυτελή με μάντρες κ.λπ. που είναι μερικώς ή ολικώς αυθαίρετα εμποδίζοντας τη πρόσβαση του κόσμου στη θάλασσα τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς. Πρέπει να διερευνηθεί ποιοι έδωσαν άδεια σε αυτά τα κτίρια, τόνισε.

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι έλεγχοι των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές, υπογραμμίζοντας πως «είναι η πρώτη φορά που κινητοποιήσαμε τόσους πολλούς μηχανικούς». Όπως είπε, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και οι διαδικασίες για την οριοθέτηση της καμένης περιοχής. Σημείωσε ότι σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Βασίλης Μαγκλάρας του απέστειλαν τις ψηφιακές φωτογραφίες της περιοχής από τον δορυφόρο και όλα τα συναρμόδια υπουργεία εργάζονται πυρετωδώς για να εκδοθεί το ταχύτερο η κοινή υπουργική απόφαση, που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, η οποία χαρακτηρίζει ποιες είναι πυρόπληκτες περιοχές προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών στα σπίτια και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.