Δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, καλώντας τις ΗΠΑ να αποσυρθούν από το λάθος μονοπάτι και να μην προχωρήσουν παραπέρα.

«Δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και οι εμπορικές διαμάχες που προκάλεσαν οι ΗΠΑ δεν θα πετύχουν τίποτα παρά θα προκαλέσουν ζημία σε όλους», δήλωσε ο Γκενγκ.

Παράλληλα, κάλεσε τις ΗΠΑ να «ακούσουν τη φωνή της λογικής στο εσωτερικό της χώρας και την κοινή έκκληση της διεθνούς κοινότητας, να αναγνωρίσουν την κατάσταση και να αποχωρήσουν από το λάθος μονοπάτι και να μην προχωρήσουν παραπέρα».

Νωρίτερα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Πεκίνο για «αθέμιτες πρακτικές» χαρακτηρίζοντας «μοχθηρή» τη στάση της Κίνας.

«Η Κίνα θέτει στο στόχαστρο τους αγρότες μας, τους οποίους αγαπώ και σέβομαι, και το γνωρίζει, ως ένα τρόπο για να με αναγκάσει να συνεχίσω να της επιτρέπω να εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ. «Η στάση της είναι μοχθηρή, σε αυτό που θα είναι μια αποτυχημένη απόπειρα. Υπήρξαμε ευγενικοί – έως τώρα! Η Κίνα έβγαλε από εμάς πέρυσι 517 δισεκ. δολάρια», έγραψε.

Εδώ και μήνες, ο πρόεδρος Τραμπ εμπλέκεται σε ένα εμπορικό μπρα-ντε-φερ σε πολλαπλά μέτωπα. Σε ό,τι αφορά την Κίνα, οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό έλλειμμα 376 δισεκ. δολαρίων το 2017 και σκοπεύουν να το μειώσουν.

Χθες, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε έκτακτη βοήθεια ύψους 12 δισεκ. δολαρίων προς τους Αμερικανούς αγρότες που επηρεάζονται από τα αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς, αναγνωρίζοντας έτσι τις πρώτες παράπλευρες απώλειες που προκάλεσε η εμπορική διαμάχη του Τραμπ.