Ο Παναθηναϊκός έχει μια βάση. Μια καλή βάση παικτών. Τον Κουλιμπαλί, τον Δώνη, τον Κάτσε, τον Μουνιέ, τον Χατζηγιοβάννη, τον Κουρμπέλη όταν επιστρέψει, τον Διούδη, τον Τζανδάρη, τον Στάικο. Παιδιά που βρίσκονταν και πέρυσι στο ρόστερ, που «ατσαλώθηκαν» από τα προβλήματα όλης της σεζόν, που βγήκαν μπροστά και κράτησαν όρθια την ομάδα να μη διαλύσει εντελώς.

Αυτοί οι παίκτες και τρεις – τέσσερις ακόμα, όπως ο Ινσούα, ο Γιόχανσον, ο Κολοβέτσιος, ο Οικονόμου, που μπορεί ποιοτικά να υστερούν, αλλά έχουν και την εμπειρία και τον τρόπο να αντεπεξέλθουν σε δυσκολίες, μπορούν να φτάσουν τον Παναθηναϊκό μέχρι ενός σημείου. Να είναι αξιοπρεπής, ανταγωνιστικός και με τη δουλειά να γίνεται ολοένα και καλύτερος. Οπως εμφανίστηκε στο χθεσινό φιλικό με την Αντβερπ, στο οποίο έχασε μεν με 1-2, αλλά σίγουρα για ένα ημίχρονο έδειξε πως αν βρει έναν καλό επιθετικό και έναν κεντρικό αμυντικό με τα χαρακτηριστικά που θέλει ο Γιώργος Δώνης, μπορεί να είναι ανταγωνιστικός.

Καλό το πρώτο μέρος

Μετά το πρώτο «νωθρό» 15λεπτο, που η Αντβερπ δημιούργησε προβλήματα στον Παναθηναϊκό κυρίως λόγω της δύναμης που έβαζε και της «λάιτ» αντιμετώπισης που είχαν οι παίκτες του Δώνη, οι φωνές του έλληνα προπονητή έπιασαν τόπο. Τους έδειξε πως πρέπει να ανέβουν περισσότερο, να φέρουν πιο κοντά τις γραμμές τους, να έχουν υπομονή στο παιχνίδι τους και στην ανάπτυξη αυτού.

Και τα πήγαν εξαιρετικά από το 15′ μέχρι και το φινάλε του πρώτου μέρους. Το 3-4-3 τούτη τη φορά λειτούργησε καλύτερα, οι Στάικος – Δώνης στον άξονα συνεργάστηκαν καλά, κράτησαν μπάλα και άπλωσαν αποτελεσματικά το παιχνίδι, η δεξιά πλευρά με Μουνιέ και Κουλιμπαλί ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο είχε να παρουσιάσει ο Παναθηναϊκός προς την αντίπαλη άμυνα και η δική του αμυντική λειτουργία, μετά την… τρικυμία των πρώτων λεπτών, λειτούργησε πολύ καλύτερα.

Ο Δώνης χρησιμοποίησε τους Γιόχανσον, Κολοβέτσιο, Οικονόμου σαν τριάδα μπροστά από τον Διούδη, τους Κουλιμπαλί και Ινσούα στα δύο άκρα, Δώνη και Στάικο στον άξονα της μεσαίας γραμμής, με τους Μουνιέ και Χατζηγιοβάννη στηρίγματα στον προωθημένο Ρεγκάκο. Ο Γάλλος αποτέλεσε τον ηγέτη του Παναθηναϊκού, δείχνοντας ξανά πως θα σηκώσει αρκετό από το μεσοεπιθετικό βάρος τη σεζόν που έρχεται, και ήταν αυτός στον οποίο ανήκει το… μισό γκολ. Με μια μαγική ενέργεια από τα δεξιά ξεπέρασε τον προσωπικό του αντίπαλο στο 44′, μπήκε στην περιοχή, γύρισε την μπάλα προς τα έξω βλέποντας την κίνηση του Στάικου, με τον νεαρό μέσο να πλασάρει στην κίνηση και να σημειώνει ένα καταπληκτικό γκολ, ανοίγοντας το σκορ.

«Χάθηκε» για ένα πεντάλεπτο

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Και ο Παναθηναϊκός είχε άσχημο ξεκίνημα στο ματς με την Αλκμααρ, άσχημο στο ματς με την Αντβερπ, άσχημο και στο δεύτερο ημίχρονο με τους Βέλγους. Και το πλήρωσε. Δέχτηκε δύο γκολ από το 49′ μέχρι το 54′, γκρεμίζοντας (από άποψη σκορ) ό,τι με κόπο έχτισε στο πρώτο μέρος.

Ενα τραγικό λάθος του Κότσαρη, που βγήκε χωρίς λόγο σε ένα γέμισμα αφήνοντας την εστία του κενή, έφερε την ισοφάριση από τον Αφίς στο 49′, ενώ πέντε λεπτά αργότερα ολιγώρησε όλη η άμυνα, ο Χέλμνας βρέθηκε απέναντι στον Κότσαρη, πλάσαρε με το αριστερό και έκανε το 2-1. Φάσεις για τις οποίες μίλησε ο Δώνης μετά το τέλος του αγώνα, εξηγώντας πως θα πρέπει οι παίκτες του να βγάζουν μεγαλύτερη ένταση και θέληση σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Αγωνία για Ινσούα

Ο τραυματισμός του Ινσούα στο 53′ φέρνει αγωνία στο προπονητικό τιμ του Παναθηναϊκού, ενώ έφερε και το ντεμπούτο του Ηλία Χατζηθεοδωρίδη, του νέου μεταγραφικού αποκτήματος των Πρασίνων, ο οποίος έδειξε καλά στοιχεία στην πρώτη του συμμετοχή. Ταχυδυναμικός, με πολλά ανεβάσματα και με καλή σέντρα, ο νεαρός μπακ ήταν θετικός.

Οπως θετικά ήταν τα στοιχεία που έδειξαν πολλοί απ’ τους μικρούς που αγωνίστηκαν από το 60′ κι έπειτα. Δεν απειλήθηκαν, δεν… πανικοβλήθηκαν, με τους Τζανδάρη και Κάτσε βέβαια να παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Παναθηναϊκός: Διούδης (46′ Κότσαρης), Γιόχανσον (64′ Μαυρομάτης), Κολοβέτσιος (80′ Αποστολάκης), Οικονόμου (64′ Θεοχάρης), Κουλιμπαλί (68′ Οικονομόπουλος), Δώνης (64′ Τζανδάρης), Στάικος (46′ Κάτσε), Ινσούα (53′ Χατζηθεοδωρίδης), Μουνιέ (68′ Κουντουριώτης), Χατζηγιοβάννης (46′ Μπουζούκης), Ρεγκάκος (64′ Πίσπας).

Αντβερπ: Μπολάτ, Μπόρζες, Οπάρε, Γιούκλεροντ, Ροντρίγκες, Μπολίνγκι, Χέρεμανς, Αρσλάναγκιτς, Οβούσου, Χαρούν, Γιαταμπαρέ.

Δώνης: «Καλύτεροι όσο περνάει ο καιρός»

Ικανοποιημένος από την εικόνα της ομάδας του ήταν σε γενικές γραμμές ο Γιώργος Δώνης, ο οποίος μίλησε μετά το ματς για το φιλικό με την Αντβερπ.

«Το βασικό είναι σε κάθε παιχνίδι να βγάζουμε συμπεράσματα στο πώς λειτουργεί η ομάδα. Περίμενα να είμαστε περισσότερο κουρασμένοι σήμερα, αφού έχουν δουλέψει πολύ τα παιδιά. Ημασταν αρκετά δεμένοι μεσοαμυντικά και μετά τα πρώτα 14-15 λεπτά που είχαμε προβλήματα, βγάλαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και περισσότερη διάθεση να χτίσουμε το παιχνίδι μας και να κυκλοφορήσουμε την μπάλα.

Σε γενικές γραμμές προσπαθούν τα παιδιά να κάνουν πράγματα και επιθετικά και αμυντικά απ’ αυτά που κάνουμε στις προπονήσεις. Οσο περνάει ο καιρός θα είμαστε καλοί και στο 3-4-3 και σε θέμα δυνάμεων. Σε μονομαχίες. Φάγαμε γκολ σε μονομαχίες που είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες και με την Αλκμάαρ και με την Αντβερπ. Δεν το θεωρώ φυσιολογικό να δεχόμαστε τέτοια γκολ. Οταν πηδάμε σε μονομαχίες πρέπει να το κάνουμε καλά. Να λειτουργούμε σωστά. Είναι σημαντικό και με τον καιρό θα τα καταφέρουμε».

Αρέσει ο Γκαλαμπίνοφ, αλλά…

Το όνομα του βούλγαρου επιθετικού Αντρέι Γκαλαμπίνοφ ήρθε στην επιφάνεια για τον Παναθηναϊκό. Ο σέντερ φορ της Τζένοα προτάθηκε πριν από λίγες μέρες στους Πράσινους, οι οποίοι είναι πολύ ζεστοί για την απόκτησή του και ο Νίκος Νταμπίζας είχε επαφές με την πλευρά τόσο των Ιταλών όσο και του ποδοσφαιριστή.

Ωστόσο η αρχική στάση του ποδοσφαιριστή είναι αρνητική. Ο Βούλγαρος αυτήν τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα θετικός να έρθει στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό και εξετάζει τις υπόλοιπες προτάσεις που έχει. Οι Πράσινοι θα παλέψουν την περίπτωσή του, την ίδια ώρα που περιμένουν οριστική κατάληξη στα θέματα του Καμπετσή της Ντόρτμουντ και του Πούγγουρα του ΠΑΟΚ. Ο δεύτερος περιμένει να λύσει κάποια διαδικαστικά θέματα με τον ΠΑΟΚ προκειμένου να μείνει ελεύθερος και να υπογράψει στον Παναθηναϊκό, ενώ του Καμπετσή έχει εξελιχθεί σε σίριαλ, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ακόμα κάτι.

Αναφορικά με το γκολ του Στάικου είπε: «Δεν θέλω να μιλήσω ατομικά. Θα πω ότι είτε είναι ο Στάικος, ο Κουντουριώτης, ο Πίσπας, ο Ρεγκάκος, όλα αυτά, το μισό ρόστερ, είναι νέα παιδιά. Και στόχος μας είναι να εξελιχθούν. Τους είπα από την πρώτη μέρα πως δεν είναι εδώ απλά για να προετοιμαστούν, αλλά για να διεκδικήσουν. Τα παιδιά με εκπλήσσουν ευχάριστα».

Τέλος, για τον Χατζηθεοδωρίδη ανέφερε: «Εχει κάνει προετοιμασία, έχει παίξει και σε δύο φιλικά. Θα τον βάζαμε 20 λεπτά, αλλά τραυματίστηκε ο Ινσούα και μπήκε νωρίτερα. Υπάρχει καλό κλίμα και καλή διάθεση και θα βοηθήσουμε τον Ηλία να ενσωματωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται».