Εκκληση στην Τουρκία και στον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, να λάβουν υπόψιν «συνολικά και όχι επιλεκτικά τις παραμέτρους για την επίλυση του Κυπριακού», που έθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά την περσινή Σύνοδο στο Κραν Μοντανά, απηύθυνε απόψε Παρασκευή ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης.

Ο κύπριος πρόεδρος κάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί και όλους τους Τουρκοκύπριους, να κατανοήσουν ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα επιθυμεί το συντομότερο δυνατόν την εξεύρεση λύσης, η οποία, όπως σημείωσε, «θα επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία μεταξύ όλων ανεξαίρετα των πολιτών της Κύπρου».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η άφιξη της ειδικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα και οι επαφές που έπονται με τα εμπλεκόμενα μέρη, θα επιτρέψουν στον κ. Γκουτέρες να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες επανέναρξης του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να εμπλακεί σε διάλογο με βάση τις παραμέτρους που καθορίστηκαν από τον Αντόνιο Γκουτέρες στις 30 Ιουνίου και διευκρινίστηκαν στις 4 Ιουλίου, 2017.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι τα όσα λέγει, «δεν αποτελούν ούτε προτάξεις, ούτε προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου».

Αποτελούν, επισήμανε, τις βασικές αρχές για τη δημιουργία σύγχρονου κράτους με προοπτική για όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας.