Κριτικής σημασίας χαρακτήρισε τη σχέση μεταξύ Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτείων, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα το Βερολίνο ότι είναι «όμηρος» της Ρωσίας λόγω της ενεργειακής εξάρτησής του.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση εργασίας της με τον Τραμπ, η Μέρκελ είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Μπορεί κάποιος να πει πως οι αξίες ή το συνηθισμένο πλαίσιο εργασίας μας είναι αυτή τη στιγμή υπό ισχυρή πίεση».

«Ωστόσο, η διατλαντική σχέση εργασίας, περιλαμβανομένης εκείνης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι κριτικής σημασίας για εμάς και θα συνεχίσω να την καλλιεργώ», πρόσθεσε.

Η γερμανίδα καγκελάριος επιδοκίμασε εξάλλου την πρόσκληση που απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον το φθινόπωρο.

«Νομίζω πως θα μπορούσε να γίνει και πάλι μια κανονικότητα, ο ρώσος και ο αμερικανός πρόεδρος να συναντώνται», είπε.

Για τους διατλαντικούς δεσμούς, η καγκελάριος είπε πως η ιστορία έδειξε πως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διαφωνίες πολλές φορές «αλλά αξίζει πάντα τον κόπο να επιλύονται αυτές οι διαμάχες».

Η κ.Μέρκελ είπε ακόμη πως είχε δίκιο όταν έλεγε πριν από έναν χρόνο πως η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επιβολή της τάξης στον κόσμο, και πως χρειάζεται να πάρει τα πράγματα που είναι εγγύτερα σε αυτήν στα δικά της χέρια.

«Δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε από την υπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου.