Καυτός θα είναι ο Σεπτέμβριος για πάνω από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Σε περίπου δύο μήνες από σήμερα σχεδιάζεται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος προβλέπεται να είναι φουσκωμένος για σχεδόν 1 εκατ. φορολογουμένους. Πριν προλάβουν οι φορολογούμενοι να συνέλθουν από το φοροσόκ, θα είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν και την πρώτη δόση του φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να στείλει τον νέο λογαριασμό του φόρου ακινήτων όχι στο τέλος Αυγούστου, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά μετά τη ΔΕΘ, περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου, για να μη χαλάσει τη φιέστα της «καθαρής εξόδου» και ακυρώσει τις πρωθυπουργικές προεκλογικές εξαγγελίες από τη Θεσσαλονίκη. Οταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δουν το εκκαθαριστικό του φόρου, θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέσα σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου. Εκατομμύρια νοικοκυριά θα ζοριστούν, καθώς μέχρι την ίδια ημερομηνία θα είναι υποχρεωμένα να εξοφλήσουν και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Το «κόλπο» που φαίνεται να έχει στήσει φέτος το υπουργείο Οικονομικών με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ εξυπηρετεί τα κυβερνητικά σχέδια, τα οποία έχουν έντονο προεκλογικό άρωμα.

ΒΑΡΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ. Στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι ο λογαριασμός του φετινού φόρου ακινήτων θα τσουρουφλίσει 1 εκατ. φορολογουμένους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο από πέρυσι. Μάλιστα, για περισσότερους από 200.000 το ραβασάκι θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, αφού θα περιλαμβάνει έξτρα φόρο που θα υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ. Ποσό καθόλου αμελητέο για τα νοικοκυριά που κάθε μήνα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους.

Μετά τις επικοινωνιακές φιέστες σε Καστελλόριζο και Πνύκα για το «τέλος των Μνημονίων» θα έρθει η ώρα της ΔΕΘ, στις 8 Σεπτεμβρίου. Στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει το πακέτο των φοροελαφρύνσεων και των στοχευμένων παροχών που θα στρώνουν τον δρόμο προς τις κάλπες. Οταν ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα υπόσχεται μειώσεις φόρων και κοινωνικό μέρισμα, οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν δει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα έχει υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν σκοπεύει να αναρτήσει τα νέα ραβασάκια του φόρου ακινήτων στον προσωπικό λογαριασμό των φορολογουμένων στο Taxisnet μέχρι το τέλος Αυγούστου, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Σχεδιάζει να το κάνει περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, δεν θα δώσει στους φορολογουμένους ούτε το χρονικό περιθώριο του ενός μήνα που προβλέπεται μετά τη βεβαίωση του φόρου για την πληρωμή του. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε για αυτό με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

ΛΙΓΟΣΤΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ. Οι φορολογούμενοι θα ζοριστούν καθώς θα κληθούν μέσα σε λίγες ημέρες από τη στιγμή που θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου. Η προθεσμία λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος που προέκυψε με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Το κοκτέιλ των δύο φόρων είναι εκρηκτικό.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να πλήξουν χιλιάδες φορολογουμένους με μεσαία ακίνητη περιουσία. Η ακτινογραφία των νέων αντικειμενικών αξιών αποκαλύπτει ότι σε πολλά «μεσαία» προάστια του Λεκανοπεδίου, όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 και 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές έκαναν άλμα κατά 200, 300, 550 και 600 ευρώ το τετραγωνικό. Αυξήσεις οι οποίες θα φουσκώσουν σημαντικά τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τον Σεπτέμβριο.

Φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μόνο ένα διαμέρισμα σε περιοχές όπως ο Αγιος Δημήτριος, τα Βριλήσσια, το Μαρούσι, η Καλλιθέα, η Γλυφάδα, η Νέα Ερυθραία, το Παλαιό Φάληρο, το Ελληνικό ή ακόμη και το Περιστέρι ή η Κερατέα θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες.

Υπολογίζοντας τον φόρο ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση τις νέες αξίες προκύπτουν αυξήσεις που φθάνουν στα 1,9, ακόμη και στα 3,2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο διαμερίσματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνο για ένα διαμέρισμα επιφάνειας 100 τ.μ. θα προκύψει έξτρα φόρος 190 ή 320 ευρώ. Και βέβαια αυτή η επιβάρυνση αφορά ένα μόνο ακίνητο.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του και άλλα περιουσιακά στοιχεία ή αν πιάνεται στον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος θα ανέβει ακόμη περισσότερο λόγω αύξησης της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, τότε το φετινό ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι καυτό.