Πόσο εύκολο είναι να βρει κανείς σημεία στην πόλη της Αθήνας που να είναι…οάσεις δροσιάς εν μέσω καύσωνα; Η απάντηση μάλλον θα εκπλήξει τους περισσότερους, καθώς μέσω μίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η οποία αναπτύχθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, οι κάτοχοι των συσκευών θα μπορούν εύκολα να ενημερώνονται για τα πιο…δροσερά σημεία της πόλης.

Πρόκειται για το «EXTREMA Athens», μια απλή και εύχρηστη εφαρμογή για συσκευές κινητού τηλεφώνου, που αποκοπεί στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενημερώνοντας τους πολίτες για σημεία της πόλης που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου, αλλά και τα δροσερά σημεία που είναι διαθέσιμα. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, η εφαρμογή δίνει πληροφορίες σχετικά με τον ενδεχόμενο κίνδυνο καθώς αξιολογεί τον εξατομικευμένο θερμικό κίνδυνο σε πραγματικό χρόνο και εάν είναι υψηλός προειδοποιεί και προτείνει κατάλληλα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου ενώ παράλληλα ενημερώνει για τα δροσερά σημεία, προτείνοντας σε χάρτη ένα δίκτυο δροσερών σημείων στα οποία κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης μπορούν να ζητήσουν δροσιά κατά τη διάρκεια ακραίων θερμοκρασιών.

«Προγράμματα όπως το EXTREMA Athens εντάσσονται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ανθεκτικότητας και του Σχεδίου για το Κλίμα και αποτελούν μέρος των ολοκληρωμένων λύσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Αθήνας» αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τονίζοντας πως ο δήμος έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών, με την εισαγωγή της χρήσης ψυχρών υλικών στα δημόσια έργα, καθώς και την προστασία των πολιτών με τη συνεχή ενημέρωσή τους.

Μετά την Αθήνα, δύο ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις, το Παρίσι και το Ρότερνταμ ανέπτυξαν και χρησιμοποιούν φέτος την ίδια εφαρμογή (Εxtrema Paris και Εxtrema Rotterdam αντίστοιχα) ενώ ακολουθούν και άλλες πόλεις. Στην Αθήνα το πρόγραμμα υλοποιείται από την εταιρία πληροφορικής του δήμου Αθηναίων Δ.Α.Ε.Μ. Α.Ε., σε συνεργασία με το Γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων.

Όπως επισημαίνει η κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, «η καινοτομία του ΕXTREMA έγκειται στη μετατροπή της υπάρχουσας επιστημονικής γνώσης σε άμεση ενημέρωση για το ευρύ κοινό μέσω της χρήσης των κινητών συσκευών (smartphones). Ένας εξαιρετικός συνδυασμός προηγμένων τεχνολογιών του Διαστήματος και της Πληροφορικής στα χέρια των κατοίκων της πόλης».