Ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, σε σχηματισμό Ολομέλειας συζητήθηκε σήμερα Παρασκευή, η αίτηση αναστολής των Παμμακεδονικών Οργανώσεων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου 2018 μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και των Σκοπίων.

Όπως είναι γνωστό στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας,έχει προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και 13 Παμμακεδονικές Ενώσεις των αποδήμων Μακεδόνων ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, επειδή, όπως υποστηρίζουν, παραβιάζει το άρθρο 27 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, πριν την υπογραφή της συμφωνίας, απαιτείται προηγούμενη ψήφισή του από την Βουλή, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, επειδή περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας).

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης που διεξήχθη με πρόεδρο τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο του ΣτΕ , Αθανάσιο Ράντο, οι προσφεύγοντες ανέπτυξαν τη νομική τους θέση.

Έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, η απόφαση του οποίου αναμένεται τις επόμενες μέρες, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 50 μέλη των Παμμακεδονικών Οργανώσεων, με σημαίες και πανό.